Especials 15/01/2013

Paula Martínez: "Em considero una noia molt valenta"

El videoclip que un grup de nens de l'Hospital Sant Joan de Déu han gravat amb el cantant Macaco per recaptar diners contra el càncer infantil corre des de fa setmanes amb èxit per la xarxa i milers de persones l'han compartit a Facebook. Al darrere de la iniciativa hi ha Paula Martínez, una noia de 13 anys que a més de lluitar contra el càncer volia demostrar que a l'hospital també hi ha espai per a la diversió

Lara Bonilla
4 min

Paula Martínez té 13 anys i parla obertament del càncer que li van detectar fa un any. Pot semblar paradoxal, però el càncer també li ha portat coses bones. Com ara protagonitzar un videoclip amb el cantant Macaco juntament amb altres pacients nens de l'Hospital Sant Joan de Déu, les seves famílies i el personal mèdic. Un vídeo, rodat el novembre passat, que corre amb èxit per la xarxa i que té per objectiu recaptar diners per a la investigació del càncer infantil.

La història del vídeo arrenca molt abans, el gener del 2012, quan a la Paula li van detectar un sarcoma d'Ewing, un tumor ossi que afecta els nens. Després d'uns mesos convivint amb forts dolors d'esquena que els metges no sabien d'on venien, una nit va ingressar d'urgències a l'Hospital Sant Joan de Déu. Era el 26 de gener del 2012. "Quan vaig veure cinc o sis metges mirant-se la ressonància magnètica que li havien fet ja vaig veure que era un problema important. Però quan van dir que era un tumor... la seva mare quasi cau desmaiada. Al principi va ser molt dur perquè no t'ho esperes", explica Alfonso Martínez, el pare de la Paula. Reconeix que una notícia així "et canvia la vida". "Però has d'afrontar la realitat i tirar endavant. Això és el que ens ha tocat i ens en sortirem".

La Paula no ha perdut el somriure. Hi ha hagut moments baixos, però tot aquest temps ella ha estat el motor que ha donat força a la família. "Ella ho ha afrontat molt bé", diu el seu pare. El tumor que els metges van veure en aquella ressonància era de grans dimensions i estava tocant el pulmó. "Havia arribat un punt que s'ofegava", explica el pare. Els metges van decidir no operar immediatament (perquè el tumor també tocava la medul·la i podia afectar la mobilitat) i fer primer tractament de quimioteràpia i radioteràpia per reduir la mida del tumor. La Paula explica que en cap moment es va espantar. Amb la coqueteria pròpia de l'adolescència reconeix que només li preocupava una cosa: els cabells. "Recordo que vaig preguntar als metges si no podien evitar que em caiguessin", diu. "Jo ja li deia que això era el menys important", afegeix el pare.

Uns pacients molt especials

Durant els cinc mesos que la Paula ha estat ingressada a l'hospital -i molts més entrant i sortint-, ella i la seva família han fet pinya amb altres pacients i les seves famílies, així com amb els metges i les infermeres. "Es crea un vincle i els agafes molta confiança", indica la Paula. "Pensa que la planta 8 de l'hospital, la d'oncologia, és molt especial", diu Alfons Martínez. "La nostra planta és molt diferent a la resta. És més alegre, amb dibuixos, una sala de jocs... I entre nosaltres ens hem fet amics", explica la seva filla. De fet, el vídeo el va voler fer per demostrar "que tot i que es passa malament, també hi ha bons moments", diu. La idea se li va ocórrer un dia que tornava en cotxe amb el seu pare d'una de les sessions de quimioteràpia. "Vaig sentir a la ràdio la cançó Stronger, de Kelly Clarkson, i li vaig explicar al meu pare que la lletra deia que el que no et mata et fa més fort. Quan vam arribar a casa, vam veure a la televisió la notícia d'un noi malalt que feia servir aquesta cançó per fer un lipdub des d'un l'hospital. I vaig pensar que jo també volia fer una cosa així des de Sant Joan de Déu". Dit i fet. Va proposar-ho a la direcció i la idea va agradar molt. Tant, que el que havia de ser un vídeo casolà es va convertir en un videoclip de factura professional en què pacients, les seves famílies, professionals i voluntaris del centre canten i ballen al ritme de la cançó Seguiremos de Macaco, que també hi participa, per animar la població a fer donacions per a la investigació en nous tractaments contra el càncer infantil. El videoclip s'ha fet amb el suport de la productora La Fábrica Naranja, la discogràfica EMI i els 40 Principals. "Vam aconseguir mobilitzar tothom. No m'ho esperava, havia de ser una cosa casolana i va anar creixent". La idea de recollir diners per a una bona causa va venir després i ja s'han recaptat més de 15.000 euros.

La Paula s'ha hagut d'enfrontar a situacions que no tenen res a veure amb la vida quotidiana d'una noia de 13 anys. "Em considero molt valenta, sempre ho dic", i reconeix que la pràctica de l'hípica també l'ha ajudat molt. Ara està en tractament de quimioteràpia de manteniment, però ja ha tornat a muntar a cavall i s'està entrenant per tornar a competir. Reconeix que la malaltia l'ha canviat. "Però per millorar, m'ha fet madurar". "No sé com hauria sigut la meva vida si no hagués passat per això". Per començar, no hauria fet aquest videoclip i no hauria complert així el seu somni de sortir a la televisió.

Eixerida, de somriure contagiós i bona estudiant, Paula Martínez s'està pensant ara si vol ser actriu, oncòloga o biòloga. Els somnis d'una noia de 13 anys.

stats