Especials 26/04/2012

Fernández Díaz: "ETA ha enganyat els presos fent-los creure que hi hauria una amnistia"

El ministre espanyol ha recordat el dolor de les víctimes i ha mostrat el seu "absolut respecte"

Acn
2 min
Jorge Fernández Díaz.

LuxemburgEl ministre espanyol de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat alguns detalls del programa de reinserció de presos que el govern ha anunciat aquest dijous. En una compareixença davant la premsa a Luxemburg, el titular d'Interior ha aclarit que la llei penitenciària espanyola no canviarà però sí que facilitarà la reincorporació individual dels reclusos. Segons Fernández Díaz, si fins ara no hi ha hagut més presos que s'han acollit al programa és perquè l'organització armada ETA no els ho permetia. "ETA ha enganyat els presos fent-los creure que hi hauria amnistia, una negociació política amb el govern", ha dit. El ministre espanyol ha volgut demostrar el seu "absolut respecte" per les víctimes.

Jorge Fernández Díaz ha explicat que els presos d'ETA que vulguin acollir-se al programa hauran de manifestar de manera "rotunda, clara i ferma" la seva voluntat d'abandonar l'organització armada. De totes maneres, el ministre espanyol ha volgut deixar clar que els reclusos no aconseguiran els beneficis penitenciaris fins que no compleixin la resta de requisits que exigeix la llei, entre els quals hi ha la necessitat de complir una part de la condemna.

"El programa vol impulsar i facilitar que cada vegada més presos terroristes s'acullin a la reinserció individual", ha explicat el ministre espanyol. Fernández Díaz ha assegurat que el missatge per a ETA "és el de sempre". "Per al col·lectiu de presos no hi haurà ni amnistia, ni indults generals, ni modificació de la política de dispersió mentre ETA segueixi existint", ha assenyalat.

El pla està adreçat a tota mena de condemnats per terrorisme, no només els d'ETA, sinó també als d'altres formacions com el Grapo, o els presos jihadistes. Fernández Díaz ha confirmat que hi ha un miler de presos a l'estat espanyol provinents d'organitzacions armades, dels quals la meitat formaven part d'ETA.

El ministre espanyol ha volgut tenir un record d'"absolut respecte" per les víctimes del terrorisme. "Han patit l'oblit, i quan no, la marginació de la societat basca", ha dit. Segons Fernández Díaz, han sigut un "testimoni ètic i moral", i només exigeixen "veritat i justícia".

Aquest matí, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que el pla no suposa cap “benefici penitenciari” ni cap canvi en la política antiterrorista de l'executiu.

stats