Música
Especials 07/07/2011

El 80% de les pel·lícules que es projectaran al Festival Nits de Cinema Oriental de Vic s'han subtitulat al català

El certamen tindrà lloc del 14 al 23 de juliol i aquest any s'obre als més petits amb sessions matinals amb curtmetratges d'animació iranians

Acn
2 min

VicEl regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vic, Joan López, ha destacat "l'esforç lingüístic" que ha fet l'associació organitzadora juntament amb l'escola de Traducció i Interpretació de la Universitat de Vic. Segons López, una de les novetats d'enguany ha estat la reconversió del certamen en un festival. D'aquesta manera, s'ha creat una secció oficial competitiva amb onze títols que optaran a un premi de votació popular, anomenat El gat de la sort. El director del festival, Quim Crusellas, ha assenyalat que la majoria de les pel·lícules són inèdites a l'Estat espanyol -perquè no troben canals de distribució- i hi ha quatre estrenes internacionals.

Una altra de les novetats a destacar és l'obertura del festival a nens i adolescents. Durant el certamen, del 14 al 23 de juliol, s'ha organitzat tres sessions matinals en què es projectarà una selecció de curtmetratges iranians, Contes perses i Contes de les catifes. Crusellas ha assenyalat que rodats en format amateur, "els contes tenen un tipus d'humor similar al del Dr. Slump".

Quim Crusellas ha explicat que les nits del festival estaran dedicades bàsicament al Japó, la Xina - Hong Kong i l'Índia. El certamen acull pel·lícules com Lost on journey que, segons ha destacat Crusellas, ha estat la pel·lícula "de més èxit" durant el 2010 a la Xina. El director ha fet un repàs a tots els films que es podran veure durant les Nits de Cinema Oriental i ha assenyalat que la programació, entre d'altres, compta amb comèdies, pel·lícules de terror i films eròtics.

La sessió que tancarà el festival el 23 de juliol està dedicada a l'Índia amb un concert de música clàssica índia Bansuri, notes de bambú, un sopar indi, el musical Dejà Bollybú del grup Bollywood Diamonds i, per últim, es projectarà el film Dabangg, una paròdia índia sobre les pel·lícules de Bollywood.

Les sessions de cinema es complementaran amb sopars tradicionals de cada país preparats per cuiners dels països d'origen a preus populars.

Activitats complementàries

En el marc de les activitats complementàries, s'exhibirà a partir del 13 de juliol al Museu de l'Art de la Pell l'exposició Corea del Nord: el pes de la història. Es tracta d'un projecte de Casa Àsia de Barcelona que compta amb cartells propagandístics, pintures originals i documentals que explicaran al públic com és el passat i el present del país coreà.

El Festival Nits de cinema oriental ha previst una jornada solidària amb el Japó. S'ha programat una conferència sobre el tsunami que va afectar el país nipó a càrrec de Yukiko Murata. Quim Crusellas ha explicat que la xerrada s'acompanyarà amb un audiovisual creat a partir dels dibuixos que van realitzar els alumnes d'una escola de Yoshi, al Japó.

Tot i el caràcter gratuït de les activitats del festival, es cobrarà una entrada de cinc euros per assistir a la conferència de Murata que es destinaran als afectats pel tsunami de Fukushima.

Projecció internacional

L'Associació Nits de Cinema Oriental ha aconseguit que el festival adquirís un ressò internacional. La directora dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a les Comarques centrals, Maria Àngels Blasco, ha assenyalat que l'organització ha aconseguit enguany ser convidada al Film Art, un mercat "molt important" de cinema internacional asiàtic. A banda, Blasco també ha destacat que l'associació ha estat convidada als Asian Film Awars, "els equivalents als Oscar del cinema oriental".

stats