Especials 06/03/2012

La Fiscalia del menor investigarà les càrregues policials contra els estudiants del Lluís Vives

El ministeri públic decideix obrir diligències arran la denúncia d'Esquerra Unida "per la desproporcionada actuació policial" contra els estudiants valencians

Salvador Almenar
2 min

ValènciaLa Fiscalia Provincial de València ha anunciat aquest matí que obrirà diligències d'investigació penal davant les denúncies presentades contra l'actuació policial en les manifestacions d'estudiants del Lluís Vives el passat mes de febrer. El ministeri públic ha remès al jutjat competent les actuacions que hi havien obertes en diversos jutjats de primera instància de València.

La formació política Esquerra Unida va presentar una denúncia després dels dies de mobilitzacions estudiantils a València que es van saldar amb més de 40 detinguts. En el seu escrit presentat davant la Fiscalia del menor demanava l'inici de diligències per esclarir si va haver-hi delicte de lesions o de detenció il·legal. Segons la denúncia presentada davant aquest òrgan, en les protestes estudiantils va haver-hi una "desproporcionada actuació policial" a pesar que "les mobilitzacions van ser en tot moment pacífiques". També el col·lectiu social Cercle Obert havia presentat una denúncia.

Davant l'anunci de la Fiscalia, la portaveu de la formació d'esquerres, Marga Sanz, ha mostrat la seva "satisfacció" per l'obertura de la investigació. "Esperem que s'arribi fins al final, que es depuren totes les responsabilitats i que la Delegada de Govern i el cap de la Policia no passin ni un minut més sense dimitir", ha assenyalat.

Les protestes estudiantils que es van perllongar durant 10 dies a València el passat mes van tenir com a inici la detenció el 15 de febrer d'un menor d'edat, alumne de l'IES Lluís Vives de València, durant una protesta no comunicada contra les retallades en educació i els retards de la Generalitat valenciana en el pagament de les despeses de funcionament dels centres educatius.

Un sindicat policial denuncia al portaveu dels estudiants

El sindicat Confederació Espanyola de Policia (CEP) ha presentat una denúncia contra el president de la Federació Valenciana d'Estudiants (FAAVEM), Albert Ordóñez, que acusanti d'incitar a la violència durant les protestes de l'anomenada 'primavera valenciana'. Segons el sindicat policial, el representant estudiantil va llançar "greus amenaces i calúmnies" contra el cos de policia en les seves declaracions als mitjans de comunicació. Es refereixen concretament a les manifestacions en les quals Ordóñez va anunciar que les protestes continuarien en els següents termes: "Continuarem cremant els carrers".

A més, la CEP ha aprofitat per defensar l'actuació policial durant les protestes del passat mes de febrer. Segons la seva opinió, les detencions que es van practicar van estar "dins del marc de la legalitat i del bon procedir policial" i "prova d'això" –afegeix– és que els arrestats van ser posats en llibertat amb càrrecs per part de l'autoritat judicial.

stats