MÓN
Especials 18/03/2011

França i el Regne Unit, a punt per intervenir a Líbia

Els països de l'OTAN havien intensificat els preparatius per a l'operació militar abans que el règim libi declarés un alto el foc

Redacció
2 min
Els països de l'OTAN havien començat a mobilitzar tropes / EFE

BarcelonaAbans que el règim libi declarés l'alto el foc, França i el Regne Unit eren els dos països que amb més intensitat havien començat a posar en marxa la maquinària bèl·lica per intervenir al país àrab, un cop l'ONU ha autoritzat l'ús de la força per aturar els abusos del règim de Gaddafi. Durant tot el dia de divendres, els països de l'OTAN han intensificat els preparatius per a la intervenció militar, tot i que, amb l'alto el foc declarat pel ministre d'Exteriors del règim, les possibilitats que l'operació finalment es produeixi es redueixen. L'Assemblea de l'Aliança Atlàntica està reunida des de primera hora del matí. Des que ahir es va conèixer la resolució de l'ONU que permetia establir una zona d'exclusió aèria a Líbia, l'OTAN s'ha mostrat "disposada a actuar".

França i el Regne Unit, els dos països que van impulsar la resolució del Consell de Seguretat, han estat els més ràpids a l'hora de preparar-se per a l'operació. El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat avui a la Cambra dels Comuns els preparatius per desplegar a la Mediterrània els avions de la Royal Air Force (RAF), que havien de fer efectiva la zona d'exclusió aèria. Per la seva banda, França també havia confirmat que participaria en una operació militar contra el règim libi i havia fixat per a l'operació un marge de "poques hores", segons ha avançat el portaveu del govern francès, François Baroin. El president francès, Nicolas Sarkozy, s'havia reunit abans amb el primer ministre, François Fillon, i amb el ministre de Defensa, Gérard Longuet. 



Altres països de l'OTAN com Bèlgica, Noruega i Dinamarca també havien manifestat la seva intenció de participar en l'operatiu amb tropes, vaixells i avions. El govern espanyol també havia anunciat la intenció de cedir les bases de Rota i Morón, així com mitjans aeris i navals, tal com ha anunciat la ministra de Defensa, Carme Chacón. Itàlia, en canvi, sí que estava disposada a cedir tres bases militars al sud del país però no a aportar tropes ni mitjans per atacar un país amb el qual va signar el 2008 un tractat d'amistat i del qual va ser metròpoli durant el segle XX. D'entre els països àrabs, l'únic que havia mostrat suport a la resolució de l'ONU havia estat Qatar. 



Com a contrast, altres països eren, de bon principi, més escèptics davant una eventual operació militar, especialment Rússia i la Xina, els dos països del Consell de Seguretat que es van abstenir en la votació. Els russos havien descartat l'opció d'intervenir al país àrab, igual que els xinesos. En el cas d'Alemanya, que ha nedat entre dues aigües, les autoritats havien mostrat escepticisme davant la resolució de l'ONU i també havien decidit no enviar soldats a Líbia.

stats