França
Especials 11/03/2012

Sarkozy exigeix profundes reformes a Europa en un míting multitudinari

El president francès ha amenaçat amb abandonar el Tractat de Schengen, que afavoreix la lliure circulació entre els Estats membres. Ha destacat la seva actuació en la crisi de l'euro

Efe
2 min
Nicolas Sarkozy envoltat de seguidors en arribar al seu míting electoral / AFP

ParísEl president francès i candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy, ha proposat aquest diumenge una profunda reforma d'Europa, en particular del Tractat de Schengen i del proteccionisme econòmic, durant el míting més concorregut de la seva campanya electoral, amb 50.000 simpatitzants del president.

Sarkozy ha amenaçat amb abandonar el Tractat de Schengen de lliure circulació si en un any no s'inicia una reforma perquè tots els països apliquin els mateixos criteris en el control de les fronteres. "Si en la situació econòmica i social actual, Europa no controla les entrades al seu territori, no podrà acollir dignament els que arriben i no podrà finançar la seva protecció social", ha dit el president.

L'altra gran reforma que ha proposat Sarkozy és la introducció d'un cert proteccionisme en l'economia europea, com apliquen els Estats Units, "el país més liberal del món". L'objectiu és afavorir el consum de productes locals i que es reservi una part dels contractes públics a petites i mitjanes empreses. "Europa ha obert tots els seus mercats i els altres no han obert res", ha dit el candidat, assegurant que si en un any no hi ha avenços en la reciprocitat entre Estats, aplicarà les mesures proposades a França.

La seva intervenció ha estat precedida per diverses personalitats que han demanat el vot per Sarkozy, com el primer ministre, François Fillon, o l'actor Gérard Depardieu.

Durant el discurs, Sarkozy ha repetit constantment "he après" i ha destacat el balanç internacional del seu mandat posant com exemple les intervencions a Geòrgia o a Líbia. També ha elogiat la seva actuació per "salvar Europa de l'enfonsament", durant la crisi de l'euro, que ha assegurat que va ser superada "gràcies a la voluntat de França".

Sarkozy ha intentat, amb el míting multitudinari i una posada en escena molt cuidada, donar la volta als sondejos, que fins ara, situen al capdavant el candidat socialista François Hollande.

stats