Especials 16/09/2011

Frederic Amat "No és per atzar que Dant va agafar Virgili per baixar a l'infern"

2 min
Frederic Amat "No és per atzar que Dant va agafar Virgili per baixar a l'infern"

No fa gaire que Frederic Amat va rebre l'encàrrec d'Enciclopèdia Catalana d'il·lustrar l' Odissea d'Homer. Repassar la ruta d'Ulisses va ser una aventura d'allò més estimulant i quan va acabar-la li van agafar ganes de devorar una altra epopeia. L' Eneida no va trigar gaire a caure-li a les mans, i tot i que ja l'havia llegit feia anys, el va deixar extasiat. "Com l' Odissea , aquest llibre ens ofereix una de les grans experiències sensitives que es poden tenir -diu Amat-. Per desgràcia, desconec les Bucòliques i les Geòrgiques , però sí que puc dir que l' Eneida té un magnetisme únic que el converteix en un clàssic etern". Per no deixar-se cap dels motius que té per defensar el valor excepcional d'aquesta obra, Frederic Amat treu una llista de raons.

"No és per atzar que Dant va agafar-se de la mà de Virgili per fer el descens a l'infern -diu Amat, recitant el seu historial-. Com l'autor de la Divina comèdia , també Enees feia un petit viatge al món dels morts". Amat encara té més punts a la llista. Parla de la Guerra de Troia i de la bellesa de la història amorosa entre Enees i la reina Dido a Cartago. Però el que més impressiona Frederic Amat és l'inoblidable fet que la ciutat de Roma va ser fundada per l'estirp d'Enees.

Anem a pams, que aquestes sagues sempre són enrevessades. Al final del seu viatge, Enees va arribar a Itàlia, a la zona del Laci, on el seu fill Ascani va fundar la ciutat d'Alba Longa. Després d'unes quantes generacions de monarques, els prínceps Numítor i Amuli es van jugar el tron. Amuli va guanyar la batalla, va fer fora el seu germà i va condemnar la seva neboda a servir la deessa Vesta. Però Mart, amb el poder que només els déus ostenten, es va infiltrar a la cambra de la noia i li va fer dos fills, Ròmul i Rem, pares fundadors de Roma i encara actualment un dels grans símbols de la capital italiana. "L'Eneida és l'inici de la saga llatina, una obra fundacional. I això és impressionant", diu Frederic Amat.

stats