CATÀSTROFE AL JAPÓ
Especials 17/04/2011

Fukushima no s'enterrarà almenys fins d'aqui a mig any

Tepco considera que els reactors del complex encara no s'han refredat i no són estables. Fins que no es produeixi l'apagada total del complex, la central continuarà emetent radiació

Redacció
1 min
El tanc on s'emmagtazema el comubustible utilitzat, a Fukushima / TEPCO

TòquioLa central nuclear de Fukushima, al Japó, trigarà encara tres mesos a tenir el sistema de refrigeració dels reactors estabilitzats, segons ha explicat l'empresa propietària de la planta, Tòquio Electric Power (Tepco). L'apagada total de les unitats encara es retardarà entre sis i nou mesos. Tepco espera tenir enllestit a l'estiu un nou sistema per refrigerar els reactors 1, 2 i 3, els que van patir l'accident, i drenar alhora aigua contaminada. Es tracta d'un nou sistema de refrigeració que filtrarà l'aigua contaminada i la tornarà a llançar a aquestes unitats una vegada neta, per evitar que s'acumuli aigua radioactiva en els edificis dels reactors, com ha passat fins ara. 

El president honorari de l'empresa, Tsunehisa Katsumata, ha presentat el pla per concloure la crisi a la planta nuclear, que estableix dues etapes. En la primera, de tres mesos, s'espera que els reactors nuclears i les piscines de combustible utilitzat recuperin de forma estable el seu sistema de refrigeració. En una segona etapa, d'entre sis i nou mesos, aquests reactors seran estabilitzats per complet i portats a un punt de "parada freda" o apagada completa. L'empresa japonesa preveu a més cobrir els edificis dels tres reactors afectats en un període d'entre sis i nou mesos. 

Katsumata ha demanat perdó per la crisi provocada per l'accident nuclear a Fukushima, que va aconseguir el nivell màxim de 7, el mateix que el de Txernòbil el 1986, i ha dit que l'empresa està intentant "evitar que empitjori" la situació. L'accident nuclear a Fukushima Daiichi va ser provocat pel devastador tsunami de l'11 de març a la costa nord-est del Japó, que va causar 13.756 morts i 14.141 desapareguts i va deixar sense sistema de refrigeració els reactors de la planta.

stats