Líbia
Especials 03/09/2011

Gaddafi va torturar a Líbia islamistes acusats de terrorisme per encàrrec dels Estats Units

Els serveis secrets libis van mantenir una relació directa amb l'agència d'espionatge dels EUA, la CIA, i van fer interrogatoris de suposats terroristes per encàrrec seu

Marc Vidal
1 min
La seu regirada de la intel·ligència líbia on han aparegut els documents

BarcelonaTot això ho revela el diari The New York Times, que ha tingut accés, amb altres periodistes i l'organització Human Rights Watch, a uns documents descoberts al que va ser fins fa pocs dies la seu de la intel·ligència del règim de Gaddafi a Trípoli.

En aquests documents queda clar que les relacions de la CIA i els serveis secrets britànics –l'MI-6– amb l'agència d'espionatge de Gaddafi era molt fluïda. S'hi parla de portar detinguts sospitosos de terrorismes des d'altres països a Líbia per interrogar-los i fins i tot hi ha una llista amb 89 preguntes. Això, tot i l'historial de tortures i brutalitat que tenia el règim de Gaddafi en el tracte a detinguts i presoners al seu país.

Tot i que els documents no s'han pogut verificar, els periodistes i l'ONG els donen com a bons ja que relaten pràctiques que són les habituals en els casos d'enviament de detinguts per terrorisme a l'estranger per interrogar-los.

Les relacions eren tan intenses que fins i tot en un document els serveis secrets libis demanen als britànics que els punxin una línia telefònica i en un altre cas els EUA s'ofereixen a pagar un avió per portar un islamista sospitós que Líbia volia interrogar.

stats