Publicitat
Publicitat

Líbia

Exclusiva de 'The Guardian'

Un fill de Gaddafi envia un representant a Londres per negociar una sortida per al règim

El diari britànic revela que un alt càrrec de Saif al-Islam s'ha reunit amb funcionaris britànics. Gaddafi reclamaria no ser jutjat pel TPI

El diari britànic The Guardian, revela avui en exclusiva que el règim del coronel Gaddafi ha enviat un dels seus representants de més confiança a Londres per mantenir converses secretes amb alts funcionaris britànics. Mohammed Ismail, un important assessor del fill Saif al-Islam al-Gaddafi, ha estat a Londres en els darrers dies, segons han confirmat fonts del govern. Els contactes serien una prova que Gaddafi i el seu entorn estan intentant negociar una sortida amb les potències de la coalició que encapçalen l'atac internacional sobre Líbia.

La notícia s'ha conegut immediatament després de al deserció a la Gran Bretanya de Moussa Koussa, ministre d'Exteriors de Líbia i exresponsable dels serveis d'intel·ligència exteriors, que des de principis dels 90 era l'interlocutor del règim. Alhora, diverses informacions apunten que els fills de Gaddafi, entre ells el mateix Saif, estan buscant també una sortida i que "es mostren ansiosos per parlar", apunta el diari de fonts diplomàtiques occidentals.

Tot i que Ismail té un perfil polític baix, en àmbits diplomàtics se l'identifica com a figura representativa de Saif al-Islam. Segons els cables difosos per Wikileaks, representava el govern libi en les negociacions de compra d'armes i era l'interlocutor en temes militars i polítics.

Tot i que té poc perfil públic a Líbia i internacionalment, Ismail és reconegut per diplomàtics com un fixador clau i representatiu de Saif al-Islam. D'acord amb els cables publicats per Wikileaks, Ismail representa el govern de Líbia en les negociacions de compra d'armes i com a interlocutor en assumptes militars i polítics. "El seu missatge és que Gaddafi ha de plegar sense que hi hagi responsabilitats a la cort penal internacional pels crims comesos", apunta un portaveu britànic.

El diari especula que la proposta apuntada per Ismail seria que Gaddafi cedís el poder a un dels seus fills, Moutassim, ara cap de seguretat nacional, que esdevindria president d'un govern d'unitat nacional amb l'oposició. És poc probable, però, que aquesta sortida tingui el suport dels rebels.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT