Especials 04/05/2012

La Generalitat Valenciana defensa l'emissió de deute al 7% i assegura que no és equiparable als països intervinguts

El vicepresident assenyala que Grècia, Irlanda o Portugal compten amb mecanismes de la Unió Europea que permeten rebaixar el percentatge de col·locació

Acn
2 min
El vicepresident del govern valencià, José Císcar, aquest divendres durant la compareixença setmanal per informar dels acords del ple del govern valencià / ACN

ValènciaEl vicepresident i portaveu de la Generalitat Valenciana, José Císcar, ha defensat aquest divendres l'emissió de deute al 7% a mig any efectuada per import de 500 milions per cobrir venciments de deute. L'elevat tipus d'interès ha causat preocupació per ser superior a l'exigit a països intervinguts o rescatats com Grècia, Irlanda o Portugal. Císcar ha explicat en roda de premsa posterior al ple del govern valencià que aquesta és una solució "transitòria" fins que arribin els 'hispabons' i ha dit no compartir les comparacions amb aquests països.

El vicepresident valencià ha assenyalat que aquests països poden col·locar deute amb tipus més baixos gràcies als mecanismes de finançament de la Unió Europea. José Císcar ha indicat que es tracta d'una operació "avalada pel Tresor" i que és provisional fins que arribin els 'hispabons', que "ens permetran competir en igualtat de condicions però mentrestant hem d'anar cobrint els venciments de deute". Al respecte, ha assenyalat que al llarg d'aquest mes de maig vencen 972 milions que es refinançaran a través de les línies ICO, amb cost inferior al 5,05%.

Sobre les comparacions amb Grècia, Portugal o Irlanda, el vicepresident ha dit que no les compartia i ha explicat que en el cas de Grècia, pot col·locar deute al 4% a sis mesos perquè compta amb mecanismes de finançament especials de la Unió Europea que "permeten a un banc finançar-se al 1% i prestar-lo al país al 4%, nosaltres aquí no podem accedir".

José Císcar també ha dit que tampoc és comparable a altres territoris que, com Catalunya, ha col·locat el seu deute al 4 i 5%. "El que ningú diu que està pagant una comissió de col·locació del 2%, per tant, si sumem estem més o menys en els mateixos percentatges", ha asseverat.

El vicepresident també ha estat preguntat sobre un informe de l'Observatori fiscal presentat aquest divendres que assenyala que el País Valencià és un dels territoris que no acomplirà els objectius de dèficit marcats. Císcar ha dit desconèixer l'informe i les dades que té però ha mostrat el convenciment que "anem a complir al 2012 i als anys successius".

stats