Crisi del deute
Especials 11/04/2012

Grècia anirà a les urnes el 6 de maig

Els partits majoritaris, Nova Democràcia i el Pasok, no tenen prou suport per formar coalició de govern segons els enquestes. La convocatòria deixa a l'aire l'aplicació dels plans d'austeritat de la 'Troika'

Reuters
2 min

BarcelonaGrècia celebrarà eleccions anticipades el 6 de maig, segons han confirmat aquest dimecres fonts governamentals. La convocatòria per designar un govern electe que ha de substituir el del tecnòcrata Lukàs Papadimos, obre un nou període d'incertesa en l'aplicació dels compromisos d'Atenes amb les condicions del pla de rescat que han establert al UE, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional, coneguts a Grècia com la 'Troika'. El govern tecnocràtic ja ha complert amb el seu mandat de negociar el segon pla de rescat del país i la restructuració del deute amb els creditors internacionals.

Es tracta de la primera cita amb les urnes des de l'esclat de la crisi del deute, a finals de 2009, que ha portat el país a la pitjor recessió des de la II Guerra Mundial, amb índexs d'atur rècord. Els principals partits del sistema polític grec, els conservadors de Nova Democràcia i els socialdemòcrates del PASOK, que han donat suport a l'executiu de Papadimos, poden pagar un alt cost electoral pel seu suport a les mesures de la Troika, que han afectat greument les condicions de vida. Nova Democràcia obtindria entre l'18 i el 25% dels sufragis i el PASOK entre l'11 i el 16%.

Les enquestes mostren que els partits petits que s'oposen a les retallades de salaris i pensions i al desmantellament dels serveis públics, guanyen terreny electoral.

Sigui qui sigui qui guanyi les eleccions, haurà d'aplicar retallades addicionals del 5,5% del PIB (uns 11.000 milions d'euros) i recaptar aproximadament 3.000 milions d'euros més en impostos, segons els càlculs del Fons Monetari Internacional.

Després que el Parlament aprovés dilluns un fons extraordinari per als partits, en una decisió que ha dividit els diputats i ha generat crítiques dins i fora del país. Enmig del malestar creixent, aquest dimecres ha estat detingut Akis Tsohatzopoulos, exministre de defensa de 72 anys, en la seva luxosa mansió al peu de l'Acròpolis, per un presumpte delicte de blanqueig de diners.

stats