Publicitat
Publicitat

Els partidaris del rescat sumen majoria en les eleccions gregues i plantegen una gran coalició

Nova Democràcia obté el 29,66% dels vots i podria formar govern amb els socialistes del Pasok (12,28%). L'esquerra de Syriza obté un 26,89%, només tres punts per sota dels guanyadors

Els conservadors de Nova Democràcia (ND), partidaris del rescat europeu, han guanyat les eleccions gregues i podrien formar govern amb els socialistes del Pasok. L'esquerra de Syriza, contrària a la intervenció, es queda a només 3 punts de distància. El candidat de ND, Antonis Samaràs, ha ofert la possibilitat de formar un govern d'unitat nacional. A la proposta ja s'hi ha sumat el Pasok per incrementar la pressió sobre Syriza. Els antirescat, però, ja han dit que no. "Nosaltres serem a l'oposició i pressionarem el govern amb la força que ens ha donat el poble", ha dit Alexis Tsipras, líder de l'esquerra antirescat.

Amb l'escrutini completat (100%), Nova Democràcia obté el 29,66% dels vots i podria formar govern amb el Pasok (amb un 12,28%). Aquests resultats donen a les dues formacions partidàries del rescat 162 escons (129 per a ND i 33 per al Pasok), ja que el sistema electoral grec premia el guanyador dels comicis amb un plus de 50 escons pel fet de ser el vencedor. ND i Pasok van ser socis en l'anterior govern, que va pactar les mesures d'austeritat amb la Unió Europea , i ara tornen a sumar prou diputats per tenir la majoria absoluta, de 151 diputats.

L'esquerra antirescat de Syriza, que algunes enquestes situaven com a guanyadora possible, ha obtingut un 26,89% dels vots i 71 escons.

Pel que fa a la resta de partits, els nacionalistes de dreta de Grecs Independents (escissió de Nova Democràcia) obtenen un 7,51% dels vots (20 escons). Els neonazis d'Alba Daurada n'obtenen el 6,92% i mantenen la representació al Parlament amb 18 escons. L'Esquerra Democràtica (escissió de Syriza) obté un 6,26% dels sufragis (17 escons) i el Partit Comunista té una caiguda dràstica, amb només un 4,50% dels vots i 12 escons. La participació ha estat del 60%.

Podeu llegir la crònica de l'enviada especial de l'ARA a Atenes, Cristina Mas, a l' ARA Premium.


Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT