MÓN
Especials 23/03/2011

Hillary Clinton creu que l'entorn de Gaddafi podria estar buscant-li una sortida del país

La secretària d'Estat dels EUA explica que el coronel està avaluant les seves opcions per exiliar-se. També apunta que hi ha informes que assenyalen que un fill del dictador hauria estat assassinat

Redacció
2 min
Gaddafi es dirigeix davant els seus seguidors

BarcelonaLa cap de la diplomàcia dels EUA, la secretària d'Estat, Hillary Clinton, ha dit avui que alguns dels col·laboradors més pròxims del coronel Muammar al-Gaddafi podrien estar demanant ajuda a l'exterior per trobar una sortida per al líder libi. En una entrevista amb la cadena de televisió nord-americana ABC, Clinton ha assenyalat que no li consta que el mateix Gaddafi hagi fet gestions, però ha dit que sap que hi ha gent “que actua en el seu nom que ho ha estat fent". Encara que alguns mitjans especulen que el dictador planejaria fer una petició d'asil polític, Clinton no ha parlat d'exili però ha insistit que gent propera a Gaddafi està avaluant les opcions que li queden al coronel, tot i que el comportament del dictador és “imprevisible”. Clinton també ha apuntat que hi ha informes no confirmats que assenyalen que almenys un dels fills de Gaddafi ha estat assassinat. 



"Hem sentit que gent propera a ell està contactant amb persones que coneixen arreu del món, a l'Àfrica, a l'Orient Mitjà, a Europa, a l'Amèrica del Nord i a d'altres llocs preguntant: Què podem fer? Com podem acabar amb això? Que passarà després?", ha explicat Clinton. Segons la secretària d'Estat dels EUA, després de la resolució de l'ONU per establir una zona d'exclusió aèria, Gaddafi va anunciar un alto el foc però "immediatament va instar les seves forces a moure's fins i tot més ràpid cap Bengasi", el bastió rebel. Per Clinton, els missatges contradictoris són part d'un “teatre” de Gaddafi per “enviar un missatge a un grup i un altre, als altres”. "Creiem que Gaddafi està explorant quines són les seves opcions, on podria anar, què podria fer", ha explicat Clinton. 



D'altra banda, la secretària d'Estat considera difícil que Líbia aconsegueixi una transició cap a la democràcia si Gaddafi s'aferra al poder. "Si volem que Líbia sigui un país estable, pacífic, i espero que algun dia democràtic, és molt poc probable que es pugui aconseguir si es queda en el poder com està fent", ha dit en al·lusió a Gaddafi. Per això, en la primera entrevista des que dissabte van començar els atacs aeris, Clinton ha insistit en missatge clar: "Volem veure Gaddafi deixant el poder i una transició a un futur diferent per a la gent de Líbia".

stats