Especials 22/09/2012

Hollande insta Merkel a introduir ja la supervisió bancària europea

La cancellera alemanya rep el president francès en motiu de la commemoració de l'històric discurs de De Gaulle a Ludwigsburg després de la II Guerra Mundial

Ara
2 min

BarcelonaCordialitat i festivitat en la commemoració del 50è aniversari de l'amistat francoalemanya a Ludwigsburg (al sud-oest d'Alemanya) entre la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, però res més. Els dos mandataris han posat de manifest que cadascun té visions diferents sobre la rapidesa i la manera en què s'ha de crear una supervisió bancària comú europea.

Els dos han estat d'acord que ara que Europea ja no té guerres té igualment d'altres reptes i han evocat el llegat de Charles De Gaulle per combatre justament aquest reptes. El general De Gaulle va pronunciar el setembre del 1962 un discurs on va assegurar que Europa estava en mans de la joventut francesa i l'alemanya. Un discurs que va ser clau perquè el 22 de gener del 1963, el president De Gaulle i el canceller Konrad Adenauer firmessin el Tractat de l'Elisi, que significava enterrar les enemistat i cooperar en matèria econòmica, educativa, cultural i militar.

"Ara Europa no té guerres –això ja ho hem deixat enrere– però tenim d'altres reptes. La resposta a quests reptes és més Europa. Europa derrotarà la crisi", ha dit Hollande. "Cal introduir la supervisió bancària, cal estabilitzar l'eurozona i cal crear una nova governabilitat per a Europa. És el moment de profunditzar les nostres relacions perquè Europa tingui institucions que responguin als reptes actuals", ha agregat el president francès.

Merkel, al seu torn, ha recordat que fa només 50 anys, quan "De Gaulle va pronunciar el seu discurs, jo tenia 8 anys, vivia a Brandeburg, l'antiga RDA, el mur de Berlín tenia una any i la divisió d'Alemanya semblava cimentada". "Llavors, la idea que algun dia jo parlés davant de vostès com a cancellera d'una Alemanya unida era una utopia irrealitzable", ha afegit. "Que tot això hagi estat possible té a veure amb el procés d'integració que va començar amb els tractats de Roma (...). Per grans que siguin els reptes actuals, els europeus estem units per la nostra felicitat".

Diferents declaracions que han volgut matisar la importància d'una Europa unida però que manifesten les diferències, en matèria econòmica, de Merkel i Hollande. Mentre que França vol que es posi en marxa com abans millor la supervisió bancària comú europea, Alemanya, en canvi, insisteix en negociar tots els punts clau abans de instituir-la. A més, s'oposa a que l'organisme vigili totes les entitats bancàries d'Europa. Hollande i Merkel dinaran junts per discutir justament aquestes visions i arribar a un punt en comú. Tot i això, fonts de l'Elisi i del Bundestag ja han avançat que no s'espera cap acord durant aquesta cita.

stats