Especials 27/08/2012

Hollande demana als rebels sirians que formin un govern provisional i assegura que el reconeixerà

El president francès veuria “legítima” una intervenció a Síria si Al-Assad utilitzés les armes químiques

Agències
2 min
François Hollande durant el seu discurs davant dels ambaixadors francesos. AFP

ParísEl president francès, François Hollande, ha demanat aquest dilluns a l'oposició siriana que formi “un govern provisional que pugui convertir-se en el representant legítim de la nova Síria” i ha assegurat que el seu país “reconeixerà aquest govern quan estigui format”.

Hollande, que ha repassat els trets principals de la seva política d'exteriors davant dels ambaixadors francesos reunits a París, ha afirmat que si el règim de Baixar al-Assad utilitzés les seves armes químiques quedaria justificada una intervenció de la comunitat internacional. “Ens mantenim molt vigilants amb els nostres aliats per preveure l'ús d'armes químiques per part del règim, fet que seria un causa legítima d'intervenció”, ha assegurat Hollande, seguint la línia marcada la setmana passada per Barack Obama.

El president francès ha afirmat que és conscient de “la dificultat de la feina” i dels riscos que implica, però ha considerat que la situació supera l'àmbit sirià i afecta l'estabilitat de l'Orient Mitjà, i “en particular a la independència i l'estabilitat de Líbia”.

“Al-Assad ha de marxar. Continua amb una violència sorprenent massacrant a la població, destruint ciutats i provocant la mort de dones i nens. És insuportable per a la consciència humana i inacceptable per a la seguretat i l'estabilitat de la regió”, ha assegurat durant la seva intervenció.

Hollande també ha considerat que s'ha de recórrer al Tribunal Penal Internacional per aconseguir que els responsables siguin jutjats, i ha assegurat que per ajudar a la població siriana s'han de superar els obstacles del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, la capacitat del qual es veu limitada, segons ell, pel bloqueig de Rússia i Xina.

“Mantindrem tot el temps que sigui necessari la pressió al consell per aconseguir un consens de la comunitat internacional, però hem d'actuar de manera immediata”, ha remarcat en el seu discurs.

stats