Especials 03/07/2012

Human Rights Watch denuncia tortures sistemàtiques de les agències d'intel·ligència sirianes

L'organització acusa Al-Assad de crims contra la humanitat per les tortures i mals tractes a homes, dones i nens en presons clandestines sirianes

Ara
2 min

BarcelonaL'organització Human Rights Watch (HRW) ha fet públic aquest dimarts un informe que documenta les tortures dutes a terme per diferents agències sirianes fidels a Baixar al-Assad. El document de 78 pàgines respon a una investigació que HRW va començar amb les primeres manifestacions governamentals, el març del 2011. L'informe basat en més de 200 entrevistes inclou informació explícita dels llocs on s'han practicat tortures, vídeos amb declaracions i recreacions de les tècniques de tortura emprades.

“Antics presoners i desertors han identificat les localitzacions, les agències responsables, els mètodes de tortura utilitzats i, en molts casos, els oficials encarregats dels centres de detenció”, assegura HRW en un comunicat explicatiu del document. “Les pautes sistemàtiques de maltractaments i tortures apunten a l'existència d'una política estatal de tortura”, continua el comunicat.

“L'objectiu de la publicació d'aquestes localitzacions, la descripció dels mètodes de tortura i la identificació dels responsables és avisar a aquests responsables que hauran de respondre pels seus terribles crims”, ha dit Ole Solvang, investigador d'emergències de HRW. L'organització ha alertat que les localitzacions incloses en l'informe només son les que han sigut citades per més d'un testimoni, i que per tant, és molt provable que el nombre real de centres de tortura sigui major que els 27 que han fet públics.

Human Rights Watch ha reiterat la seva petició al Consell de Seguretat de la ONU perquè porti la situació a Síria al Tribunal Penal Internacional i aprovi sancions contra els responsables dels abusos.

Descripció de les tortures

“Em van obligar a despullar-me. Llavors van començar a aixafar-me els dits amb unes tenalles. Em van grapar els dits, el pit i les orelles. Només em deixaven treure'm les grapes si parlava. Les grapes a les orelles van ser les més doloroses. Van utilitzar dos cables connectats a la bateria d'un cotxe per electrocutar-me. Vaig pensar que mai tornaria a veure la meva família”. Són les declaracions a Human Right Watch d'un detingut de 31 anys que va ser retingut a la presó central d'Idlib.

Segons descriu l'informe de HRW la majoria dels detinguts entrevistats han afirmat haver patit tortures o haver-ne sigut testimoni. L'organització descriu més de 20 mètodes diferents de tortura que han sigut utilitzats per diverses agències de seguretat i d'intel·ligència síries. Pallisses prolongades amb objectes com pals o cables, forçament de posicions doloroses durant un període de temps prolongat, electrocucions, cremades amb àcid, assalt sexual o extracció d'ungles, són alguns dels mètodes de tortura documentats per HRW.

Tot i que la majoria de les víctimes de tortura entrevistades per l'organització eren homes d'entre 18 i 35 anys, també han entrevistat nens, dones i gent gran que han demostrat haver patit maltractaments.

Els continguts addicionals de l'informe, que inclouen vídeos, il·lustracions i mapes, es poden trobar al web de HRW.

stats