CATÀSTROFE AL JAPÓ
Especials 26/03/2011

El iode radioactiu de Fukushima arriba a la Xina

Les autoritats nuclears xineses asseguren que no hi ha motiu per a l'alarma ni per prendre mesures de protecció

Efe
1 min

PequinLes autoritats de seguretat nuclear xineses han informat avui que s'han detectat per primera vegada a la província nord-oriental de Heilongjiang, a la frontera amb Rússia, petites quantitats de iode 131, material radioactiu expulsat per la central nuclear japonesa de Fukushima. Segons ha assenyalat el Comitè de Coordinació Nacional per a Emergències Nuclears de la Xina, citat per l'agència Xinhua, es tracta de nivells molt baixos (fins a cent mil vegades menors a la mitjana) i "innocus", de manera que "no es requereixen mesures de protecció".

El comitè també ha assegurat que per ara no hi ha motiu d'alarma ni sanitària ni mediambiental a la Xina, que "segueix sense veure's afectada per la radiació alliberada per la planta nuclear de Fukushima Daiichi". És la primera vegada que es detecten aquests materials a la Xina, ja que en les setmanes posteriors al desastre al Japó les condicions meteorològiques apuntaven que les partícules radioactives es desplaçarien cap a l'est de l'arxipèlag nipó, en direcció oposada a territori xinès.

En els últims dies, la Xina ha prohibit l'entrada d'aliments procedents de la prefectura de Fukushima i altres prefectures japoneses afectades pel desastre natural i posterior accident nuclear, seguint les recomanacions del govern nipó. També ha detectat baixos nivells de radiació en un avió i un vaixell que van viatjar des del Japó a la Xina, així com en dos ciutadans japonesos que van ser hospitalitzats i més tard donats d'alta a la ciutat oriental xinesa de Wuxi.

stats