Irlanda
Especials 31/05/2012

Baixa participació a Irlanda en el referèndum sobre el pacte fiscal europeu

Al migdia, l'afluència a les urnes era aproximadament del 10% en la majoria de circumscripcions del país. El resultat d'aquests comicis no influirà en l'entrada en vigor del tractat que defensa l'austeritat

Ara
2 min
Tres monges voten en referèndum en un col·legi electoral d'Irlanda / AFP

BarcelonaEls irlandesos acudeixen aquest dijous a les urnes per votar en referèndum el pacte fiscal que estimula l'austeritat, impulsat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, i signat per tots els països de la Unió Europea, amb l'excepció del Regne Unit i la República Txeca.

Malgrat la preocupació social davant la crisi i les hores baixes que travessa el país irlandès, la participació en els comicis era baixa al migdia. Els col·legis han obert a les 06.00 i no tancaran fins les 21.00, una jornada electoral llarga que hauria d'afavorir l'afluència de l'electorat –aproximadament tres milions d'irlandesos tenen dret a vot– a les urnes. Malgrat això, de moment sembla que la participació en aquest referèndum serà escassa.

Cap a les 11.00, la participació més alta es registrava en un districte electoral del sud de Dublín, on s'acostava al 15%. L'afluència més baixa ha sigut del 3% i el 4% en zones rurals dels comptats de Cavan, Monaghan i Louth. En la majoria de les 43 circumscripcions del país, però, es registrava al migdia una participació mitjana del 10%.

Segons els experts, un alt índex d'abstenció beneficiaria, en principi, els detractors del tractat europeu, representats pel Sinn Féin, diputats independents i l'Aliança de l'Esquerra Unida. El govern i els seus aliats durant la campanya del referèndum –els principals partits de l'oposició, alguns sindicats i la patronal– confien a aconseguir una participació del 60% o superior.

Els últims sondejos apuntaven que el 'sí' guanyaria amb el 39% dels vots, mentre que el 'no' n'obtindria un 30%. Un 22% de l'electorat es proclamaria indecís, i un 9% directament no assistiria als col·legis.

El recompte de vots no es farà fins les 08.00 de divendres i els resultats es coneixeran aproximadament a les 16.00. Sigui quin sigui el resultat que s'obtingui en aquest referèndum, no influirà en l'entrada en vigor de l'acord comunitari, que tan sols necessita el suport de 12 països.

stats