Itàlia
Especials 21/05/2012

El partit apolític i euroescèptic del còmic Grillo guanya l'alcaldia de Parma

El Moviment 5 Estrelles triomfa entre l'electorat que ha deixat de confiar en els partits tradicionals. El partit només ha gastat 6.000 euros en la campanya municipal

Efe
1 min
Les municipals amenacen el govern de Mario Monti

RomaEl Moviment 5 Estrelles del còmic Beppe Grillo, líder de l'antipolítica, s'ha adjudicat aquest dilluns l'alcaldia de Parma –una de les principals ciutats d'Itàlia– en la segona volta de les eleccions municipals parcials italianes –per les quals tan sols es va gastar 6.000 euros en la campanya–. El moviment de Grillo, que ja va registrar un bon resultat en la primera volta els passats 6 i 7 de maig, surt de la segona ronda com un dels grans vencedors al costat del partit de centreesquerra, que aconsegueix guanyar terreny al de centredreta –que ja no compta amb el lideratge de Silvio Berlusconi i ha aixecat polèmica per l'escàndol de corrupció de la Lliga Nord.

El candidat del Moviment 5 Estrelles a Parma, Federico Pizzarotti, s'ha imposat, amb el 60,23% dels vots, al líder de centreesquerra, Vincenzo Bernazzoli, que n'ha obtingut el 39,77%. Amb aquests resultats, Pizzaroti –que fins ara treballava a la banca– s'ha convertit en la imatge del triomf d'un moviment que pretén guanyar-se la confiança de l'electorat escèptic davant la classe política i que mostra indiferència davant els partits tradicionals.

Aquesta victòria a Parma és un pas endavant del partit cap a les eleccions generals previstes per a la primavera del 2013. "Sóc una persona normal, en primer lloc. Precisament per això penso que podré dialogar amb tots els ciutadans i demostrar com es pot fer política d'una manera diferent a la que hem vist en els últims anys", ha dit el nou alcalde de Parma, després de conèixer els primers resultats.

En aquests comicis ha sigut protagonista, una vegada més, l'abstenció. La participació ha baixat 14 punts des de l'anterior cita i ha assolit només un 51,38%.

stats