CATÀSTROFE AL JAPÓ
Especials 21/04/2011

El Japó crea una àrea fantasma de 20 km al voltant de Fukushima

El govern nipó prohibeix l'entrada a l'àrea malmesa per les fuites de la central nuclear. Fins ara, l'evacuació era una recomanació. A partir d'ara és una exigència legal

Efe
2 min
El govern nipó prohibeix l'entrada a un perímetre de 20 km al voltant de Fukushima / REUTERS

BarcelonaEl govern del Japó ha decidit prohibir legalment l'entrada en un radi de 20 quilòmetres al voltant de la malmesa planta nuclear de Fukushima, segons ha informat aquest dijous el primer ministre nipó, Naoto Kan, que ha fet una visita a la zona. Fins ara l'administració japonesa recomanava als residents d'aquesta zona que l'evacuessin davant l'augment dels nivells de radiació, però no ho exigia legalment. Algunes persones, sobretot gent gran, encara viuen aquí, mentre que altres evacuats entren i surten de la zona d'exclusió per recobrar les seves pertinences, segons informa la cadena de televisió NHK.

Naoto Kan ha viatjat aquest dijous a la província de Fukushima per visitar els evacuats que es troben a les ciutats de Koriyama i Tamura i reunir-se amb el governador, Yuhei Sato. Segons Kan, citat per l'agència de notícies local Kyodo, la prohibició entrarà en vigor a la mitjanit de dijous, hora local. Malgrat la prohibició, el govern concedirà un permís especial d'entrada de dues hores a un membre de cada família perquè pugui tornar a recuperar les seves pertinences, segons ha precisat el portaveu de l'executiu, Yukio Edano. Els únics que no podran obtenir aquest permís seran els evacuats d'un radi de menys de tres quilòmetres al voltant de la central, ha afegit el portaveu. 




En el radi de 20 quilòmetres al voltant de la central residien unes 80.000 persones abans del terratrèmol i tsunami de l'11 de març, que va danyar seriosament el sistema de refrigeració de la planta d'energia nuclear. L'empresa operadora de la planta de Fukushima, Tepco, preveu tornar la refrigeració estable als seus malmesos reactors en tres mesos i portar-los a l'estat d'aturada freda en un termini d'entre sis i nou mesos. El govern ha indicat que una vegada controlada la central revisarà els perímetres d'evacuació, que fins al moment afecten totes les localitats en un radi de 20 quilòmetres i algunes situades fins a 40 quilòmetres.

stats