CATÀSTROFE AL JAPÓ
Especials 19/04/2011

El Japó vol renéixer literalment de les seves cendres

El país nipó es planteja cremar runes per produir energia i evitar els talls elèctrics. El govern i Tepco descarten que a Fukushima es produeixi una fusió total del nucli

Redacció
2 min
El Japó estudia cremar les runes per obtenir electricitat / EFE

TòquioCom en el mite de l'au fènix, que reneix de les seves cendres, el ministeri d'Agricultura japonès planeja utilitzar la fusta de la runa produïda pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març per generar electricitat, segons informa la cadena de televisió NHK. L'objectiu és compensar el dèficit energètic que s'espera per als humits i calorosos mesos de juliol, agost i setembre, quan el consum d'aire condicionat es dispara.



Les autoritats nipones calculen que el desastre ha deixat gairebé dos milions de tones de runes de fusta, que poden produir prop de 200.000 quilowatts d'energia si es cremen. Sis plantes de generació elèctrica de la regió de Tòquio i del nord del país ja han mostrat interès a convertir la runa en estelles per cremar. El pressupost per a la reconstrucció que el govern japonès presentarà a finals de mes al Parlament inclou uns 2,5 milions d'euros per comprar maquinària que retiri la runa. Tòquio i les rodalies ja van patir retallades d'electricitat els dies posteriors al desastre que va afectar la central de Fukushima Daiichi, operada per Tepco, i que va deixar també sense funcionar tres plantes nuclears. A principis de mes, la companyia elèctrica va llançar un pla per limitar un 20% el consum a les hores punta de l'estiu.

Descartada la fusió nuclear

D'altra banda, el govern del país ha descartat que s'hagi de produir una fusió total del nucli dels reactors de Fukushima si les tasques de refredament a la central nuclear continuen al ritme actual. El ministre portaveu, Yukio Edano, ha admès que encara es desconeix fins a quin punt està danyat el combustible que es troba a l'interior del reactor 2, que es creu que ha patit una fusió parcial. L'empresa ha reconegut per primera vegada que hi ha la possibilitat que les barres de combustible usat emmagatzemades a la piscina d'aquesta unitat també hagin patit danys.



Aquest dimarts, Tepco ha començat les tasques per drenar l'aigua altament radioactiva que inunda l'edifici de turbines de la unitat 2 i el túnel que el connecta al reactor. S'han inspeccionat les canonades de la zona i s'han segellat les esquerdes per mirar d'evitar noves filtracions. La presència d'aigua radioactiva als edificis dels reactors de Fukushima dificulta seriosament les tasques dels tècnics per restaurar el sistema de refrigeració. Diumenge passat, Tepco va fer públic un full de ruta per sortir de la crisi que preveu tornar una refrigeració estable als reactors en tres mesos i portar-los a l'estat d'aturada freda en un termini d'entre sis i nou mesos.

stats