Publicitat
Publicitat

MÓN

La UPC enregistra el so del terratrèmol al Japó

Els espectogrames, mostrats a la web de LIDO, reflecteixen la intensitat i la distribució de l’energia del so del terratrèmol mitjançant imatges del so que indiquen la seva freqüència i la seva intensitat a través d’una gamma de colors

El Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que dirigeix el professor Michel André, va detectar i enregistrar el so del sisme que va sacsejar el Japó divendres passat. L’enregistrament s’ha fet des d’una xarxa d’observatoris submarins de l’Agència Japonesa de Ciència i Tecnologia Marítim-Terrestre (JAMSTEC), ubicada al voltant de l’epicentre del terratrèmol, prop de la localitat nipona de Hatsushima.


L'enregistrament es va fer en el marc del projecte internacional Listening to The Deep Ocean Environment (LIDO), que lidera aquest laboratori de la UPC. “L’objectiu del projecte és enregistrar, per primer cop en temps real, els sons del fons marí i avaluar l’impacte dels sorolls artificials en l’estat de conservació del medi marí”, explica Michel André.

El so del terratrèmol i dues de les seves rèpliques estan disponible a través del web del projecte LIDO, dins la secció Sound Library.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT