Especials 28/04/2012

Els estudiants i l'esperit de Joan Fuster, protagonistes de la manifestació del 25-A a València

Ciutadans i representants d'entitats han recorrgut el centre de la ciutat en reivindicació de la llengua, els serveis públics i la cultura amb motiu de la Diada del País Valencià

Salva Almenar / Acn
2 min
La capçalera de la manifestació de la Diada del País Valencià, 25 d'abril, aquest any es fa el dissabte 28 d'abril / SALVADOR ALMENAR

València"O ens recobrem en la nostra identitat, o ens destruiran com a poble". Aquesta sentència de Joan Fuster ha obert la manifestació de la Diada del País Valencià que commemora la derrota d'Almansa i que aquest dissabte a la tarda ha recorregut el centre de València. Aquest any, han estat estudiants de la 'primavera valenciana' i no polítics els que han portat la pancarta de la capçalera. D'aquesta manera, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha volgut retre homenatge al moviment originat al febrer als instituts de secundària contra les retallades pressupostàries en l'ensenyament públic.

El miler llarg de manifestants que ha acudit a la marxa han desafiat la pluja. Les recents mesures del govern valencià, com la privatització de la gestió dels hospitals i centres de salut públics o les retallades en educació, han marcat la protesta, que no ha oblidat eixos tradicionals del 25 d'abril com la identitat, la defensa de la llengua i cultura així com el retorn de TV3.

Encapçalant la manifestació, representants de les organitzacions estudiantils com Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), A contracorrent, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l'Associació d'Estudiants de Secundària han pres el protagonisme de la marxa d'enguany.

La portaveu del sindicat majoritari a la universitat, el Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Laura Peris ha valorat positivament el fet que ACPV els hagi volgut reconèixer en aquesta diada. Peris ha criticat l'augment de les taxes universitàries anunciada pel govern espanyol i ha assegurat que deixarà sense possibilitats d'estudiar milers de joves.

"Ens preocupa la nostra formació perquè estem veient que molts estudiants no podran estudiar i hauran de marxar fora a estudiar o a treballar, estan perdent la joventut i el futur d'aquest país", ha lamentat.

Convocada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la manifestació ha rebut el suport d'entitats com Ca Revolta, Escola Valenciana, la Societat Coral el Micalet, FAPA València així com els sindicats CC.OO, UGT i Intersindical Valenciana. La manifestació també ha comptat amb representació dels partits polítics com Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià o Els Verds.

La marxa ha sortit a les 18.00 hores des de la plaça Sant Agustí de València i ha recorregut alguns dels principals carrers del centre de la ciutat fins arribar al final del carrer de la Pau amb la plaça de la Reina. Dos estudiants han recordat la reivindicació de la primavera valenciana en el seu parlament. Posteriorment, Pau Alabajos ha interpretat un parell de cançons i s'ha procedit a llegir un manifest, a càrrec d'una de les mestres del moviment 'Enllaçats', en contra de la política lingüística del govern balear.

El manifest ha recordat la situació del català a les Illes i ha fet una crida a la unitat dels territoris de parla catalana per no deixar retrocedir la llengua enlloc dels Països Catalans. La diada ha finalitzat amb la interpretació de 'La Muixeranga', himne reivindicatiu de les llibertats nacionals.

stats