POLÍTICA
Especials 02/11/2011

La jutge, en el judici a Txapote: "I a sobre riuen, aquests cabrons"

Ha reaccionat així davant la indiferència de l'excap d'ETA al relat de la vídua d'un regidor d'UPN a Leiza, José Javier Múgica, assassinat per l'organització el 2001

Ara
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } La magistrada Ángela Murillo, que jutja l'excap d'ETA Francisco Javier García Gaztelu, "Txapote", i tres etarres més per l'assassinat del regidor d'UPN a Leiza José Javier Múgica el 2001, no s'ha contingut davant el relat de la vídua, i ha comentat l'actitud impassible dels acusats afirmant: "...a sobre riuen, aquests cabrons". Murillo no s'ha adonat que el micròfon estava obert i ha deixat anar el comentari mentre la vídua del regidor assassinat relatava, plorant, el seu testimoni. Murillo és ja un clàssic de les sortides de to en judicis relacionats amb el conflicte al País Basc. En una altra ocasió va respondre a Arnaldo Otegi, que li havia demanat permís per beure aigua, que si per ella fos, podia beure vi.

Declaracions "sota tortures"

Els acusats s'han negat a participar en el judici i s'han mantingut asseguts malgrat el requeriment de la jutge Ángela Murillo. Tant Txapote com els membres del comando Argala Oscar Zelarain i Andoni Otegi s'han mantingut asseguts davant el tribunal després que la magistrada els ordenés que es posessin dempeus, i s'han negat a contestar a les preguntes que els anaven a formular les acusacions assenyalant "No participaré en aquest judici", segons informa Efe. El primer a mantenir aquesta actitud ha sigut Txapote, després que Otegi, també sense aixecar-se, ha dit que totes les acusacions contra ells procedeixen de la declaració que va fer el seu company sota tortures de la Guàrdia Civil.

L'únic dels acusats que ha accedit a respondre a les preguntes –només de la defensa– ha sigut Juan Carlos Besance, també membre del comando Argala, que ha denunciat que quan l'octubre de 2010 va reconèixer davant la Guàrdia Civil que va participar en l'assassinat del regidor d'UPN José Javier Múgica va ser per les tortures que va patir per part dels agents que el van interrogar. El primer dia "em van posar la bossa diverses vegades" i van continuar els dies següents “amb la bossa contínuament i fent flexions", ha dit Besance.

stats