Especials 15/08/2012

L'Estat ja ha destinat 100 milions d'euros a països de la Primavera Àrab per consolidar la transició democràtica

Aquesta quantitat forma part de la partida de 300 milions que l'executiu de Zapatero va destinar amb la finalitat de reactivar el teixit industrial d'aquests països per evitar que la falta de desenvolupament econòmic i social frustri les esperances dels seus ciutadans i alimenti les opcions polítiques més radicals

Efe
2 min
ELS JOVES ESPEREN  Joves egipcis contemplant una planta de refinat de petroli a la ciutat d'Ismailia, al canal de Suez. El jovent espera resultats de la revolució.

MadridEl ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació ha destinat, fins al moment, 100 milions d'euros als països de l'anomenada Primavera Àrab amb la finalitat de finançar projectes empresarials que consolidin la transició democràtica a la regió, segons han informat fonts del departament.

Exteriors ha desemborsat aquesta ajuda al Banc Europeu d'Inversions (BEI), l'entitat encarregada de canalitzar els diners perquè es destinin als programes acordats amb els països receptors, com Egipte o Tunísia.

Els 100 milions formen part de la partida de 300 milions d'euros que l'executiu de Zapatero va aprovar el passat mes d'octubre com a contribució a la Primavera Àrab.

L'objectiu és reactivar el teixit industrial d'aquests països per evitar que la falta de desenvolupament econòmic i social frustri les esperances dels seus ciutadans, paralitzi el procés de transició democràtica i alimenti les opcions polítiques més radicals.

Els projectes en què treballa el BEI se centren, principalment, en la creació d'ocupació, suport a les pimes, aigua, sanejament, salut, energia i medi ambient.

El titular d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, s'ha mostrat partidari que la UE s'involucri més i destini part dels fons de cohesió per al període 2014-2020 a les noves democràcies àrabs.

Exteriors està preparant un pla d'acompanyament a aquests països que farà especial èmfasi a reforçar les seves institucions i donar suport als nous governs sorgits de les urnes, segons les fonts.

García-Margallo s'inclina per mantenir el diàleg amb els partits islamistes vencedors en les urnes, fent-los veure la necessitat d'establir consensos amb altres partits per consolidar la democràcia.

Un dels punts fa esment de l'assessoria que Espanya pot prestar per l'experiència en la transició cap a la democràcia després de la fi del franquisme.

També pel que fa a qüestions com la descentralització de l'Estat o la reforma de les forces armades i els cossos de seguretat, ha remarcat García-Margallo.

Exteriors també té previst fer diverses visites en els pròxims mesos, especialment a Egipte, després que García-Margallo anés a Tunis el passat mes de març, així com al Marroc i Algèria.

stats