Pròxim Orient
Especials 29/03/2012

L'Iraq acull una reunió històrica de la Lliga Àrab per discutir el pla per a Síria

És la primera reunió d'alt nivell que acull Bagdad en dècades. S'hi analitza la proposta liderada per Kofi Annan, d'acord amb el Consell de Seguretat de l'ONU. És una prova de foc sobre l'estabilitat del país després de la retirada de les tropes nord-americanes

Ara
2 min
La cimera va començar dimecres amb una reunió de ministres d'exteriors / EFE

BarcelonaBagdad acull una reunió d'alt nivell de la Lliga Àrab per analitzar el pla per a Síria, en la primera cimera internacional que se celebra a la capital iraquiana des de fa dècades.

La cimera analitzarà el pla elaborat per l'enviat especial de l'organisme panàrab i de l'ONU, Kofi Annan, basat en un alto el foc monitoritzat per Nacions Unides, la retirada de les tropes governamentals de les zones rebels i l'accés de l'ajuda humanitària. El règim sirià va anunciar formalment dimarts que acceptava el pla, però en els últims dies la violència de l'exèrcit lleial al president Baixar al-Assad ha continuat.

La reunió ha suposat fortes mesures de seguretat a la capital iraquiana, tot i que no s'ha pogut evitar diverses explosions al centre de la ciutat. Només 7 dels 22 dirigents àrabs s'han presentat a la trobada a la qual ni tan sols s'ha autoritzat l'accés de la premsa. Entre els participants hi ha el president tunisià, Moncef Marzouki; el cap de l'Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas; el cap d'estat de somàlia, Sharif Xeic Ahmed; el president del Consell Nacional de Transició libi, Mustafà Abdeljalil, i l'emir de Kuwait, el xeic Sabah Ahmad Sabah, en la primera visita a l'Iraq vint anys després de la invasió del seu país per les tropes de Saddam Hussein. També és a Bagdad el president sudanès, Omar Bashir, sobre el qual pesa una ordre de recerca del Tribunal Penal Internacional per crims de guerra a Darfur.

Tanmateix, la presència de Bashir no impedeix l'assistència a la reunió del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que vol abordar amb els caps d'estat àrabs la col·laboració entre Nacions Unides i la Lliga per posar en marxa el pla.

Si la reunió, que només ha de durar unes hores, se celebra sense incidents, es llegirà com una prova de foc per a l'estabilitat de l'Iraq i el seu futur després de la retirada de les tropes nord-americanes.

stats