Primavera Àrab
Especials 13/12/2011

L'ONU apuja a 5.000 el balanç de morts per la repressió a Síria

França, la Gran Bretanya i els Estats Units diuen que el Consell de Seguretat ha d'actuar. La comissionada de Drets Humans demana que el cas es porti al Tribunal Penal Internacional

Efe
2 min
Imatge d'un vídeo de Youtube datat ahir a la província d'Homs / REUTERS

Nova YorkL'Alta Comissionada pels Drets Humans de l'ONU, Navy Pillay, ha informat aquest dimarts que el nombre de morts per la repressió a Síria supera els 5.000, entre els quals hi ha més de 300 menors. Ha demanat al Consell de Seguretat de l'organisme que porti immediatament el cas al Tribunal Penal Internacional (TPI).

"Es practiquen tortures als centres de detenció, i hi ha un elevadíssim nombre de desplaçats i milers de detinguts", ha declarat Pillay després de reunir-se a porta tancada amb els membres del Consell de Seguretat. L'alta comissionada, com ja va fer l'agost passat, ha demanat als membres del màxim òrgan internacional de seguretat que, davant les proves presentades, sol·licitin a la Fiscalia de la Cort Penal Internacional (CPI) que estudiï les denúncies de violacions dels drets humans comeses pel règim sirià.

"Basant-me en les proves de naturalesa sistemàtica i massiva dels assassinats, les detencions i els actes de tortura, crec que tots constitueixen crims contra la humanitat, per la qual cosa he recomanat que es refereixi l'assumpte al Tribunal Penal Internacional", ha indicat Pillay.

"Tots els membres del Consell estan d'acord que davant aquest grau de violència cal actuar", ha afegit l'alta comissionada, que també va suggerir al Consell de Seguretat que miri d'enviar al país àrab un missió d'investigació sota el seu mandat.

Davant aquesta situació, França i altres països consideren "escandalós el silenci del Consell de Seguretat" sobre l'assumpte sirià "davant l'oposició de certs membres", en clara referència a Rússia i la Xina, que van vetar una resolució contra Damasc el passat octubre.

L'ambaixador britànic davant l'ONU, Mark Lyall Grant, també ha cridat l'atenció sobre la necessitat d'acció en el Consell de Seguretat per aturar "els abusos contra la població" que porta a terme el govern del president Bachar al-Assad "mentre la situació segueix empitjorant" sobre el terreny.

"L'informe de Pillay posa de manifest la urgència que presenta el moment actual. No hi ha dubte: els dies d'Assad al poder estan comptats, però la pregunta és quants més sirians han de morir o ser torturats perquè Al-Assad deixi el poder", ha assenyalat en un comunicat l'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Susan Rice.

L'alta comissionada va tenir també temps d'informar el Consell de Seguretat sobre la situació dels drets humans a Gaza a petició de Rússia i la Xina, després que les dues nacions s'hagin oposat a la presència de Pillay en el Consell de Seguretat.

L'ambaixador britànic va admetre sense embuts que el fet que Pillay hagués d'informar sobre Palestina va respondre "a una clara maniobra d'aquests països que no volien escoltar el que l'alta comissionada havia de dir de Síria" i ha recordat que, fins ara, no hi havia hagut cap petició perquè s'informés de la situació dels palestins en el Consell.

stats