Revolta contra Baixar al-Assad
Especials 12/06/2012

L'ONU acusa el règim sirià de torturar nens i fer-los servir com a escuts humans

Damasc imposa una espiral de violència que ha encès les alarmes. El règim bloqueja l'accés dels observadors a Haffa, una ciutat assetjada on es tem que es perpetri una altra massacre

Agències
2 min
"Esteu muts? Algú creu que hi pot haver una sortida pacífica?, protesta a Kafranbel. RAAD AL FARES / REUTESR

BeirutLes tropes del president sirià Baixar al-Assad han torturat nens i els han utilitzat com a escuts humans lligant-los sobre tancs davant de les forces opositores, assegura un informe publicat per l'ONU aquest dimarts. El representant especial de Nacions Unides per a Infants en Conflictes Armats ha recollit proves de tortures i linxaments de menors, i també acusa les forces rebels d'utilitzar-ne com a combatents. En declaracions a la BBC, Radhika Coomaraswamy ha explicat que el seu equip ha tornat de Síria amb informes "horrorosos" i que mai havia vist un conflicte en què els nens estiguessin tan poc protegits o, fins i tot, tractats com a blancs de guerra.

"Les morts i mutil·lacions de nens en el foc creuat és una cosa que veiem en molts conflictes, però les tortures de nens detinguts, nens de 10 anys, és una cosa fora del comú, que no havíem vist mai abans", ha declarat Coomaraswamy. Les tortures inclouen cops, posicions doloroses, assots amb cables elèctrics, cremades amb cigarrets i fins i tot electroxocs.

"Molts soldats desertors parlen de tirotejos en zones civils on veien assassinar i mutil·lar menors i nens petits", ha explicat. "També hem tingut testimonis i hem vist nens amb marques de tortura. I alguns nens ens han explicat com els pujaven en tancs per fer-los servir com a escuts humans". L'informe detalla també diversos casos d'execucions sumàries de nens de 10 anys.

Però la representant especial també ha assegurat que "per primera vegada ens han parlat de nens reclutats per l'Exèrcit Sirià Lliure, principalment en tasques mèdiques i de servei, però en el front".

Espiral repressiva

L'escalada repressiva continua des de fa una setmana, i segons l'oposició un centenar de persones van ser assassinades dilluns, en accions que el règim de Damasc atribueix a "bandes armades". Els observadors de l'ONU, desplegats al país en virtut del pla Annan que preveu un alto el foc inexistent, no es poden moure lliurament pel país. Els Estats Units han alertat que se'ls ha impedit l'accés al poble de Haffa, a l'oest del país, on es tem que es produeixi una nova massacre. La televisió estatal siriana ha emès una suposada conversa telefònica interceptada en què un comandament rebel estaria ordenant cometre una massacre en aquesta ciutat, filmar-la i acusar-ne al govern. Les tropes del règim, però, són les que estan bloquejant l'accés dels observadors i estan atacant la població, que està sotmesa a setge, amb tancs i helicòpters de combat.

L'altre focus de violència és a Homs, on moltes famílies estan atrapades sota els bombardejos: l'ONU ha denunciat que no pot evacuar-los de la zona de combats. Segons fonts opositores, les tropes governamentals han atacat la nit de dilluns una manifestació a la ciutat de Deir al-Zour, amb un balanç d'almenys 11 morts.

stats