Especials 22/08/2011

L'OTAN anuncia el final imminent del règim de Gaddafi i prepara la transició

Prometen ajuda per la reconstrucció d'una Líbia democràtica. Una portaveu de l'aliança assegura que no participen en l'atac dels rebels a Trípoli

Afp
2 min

TrípoliL'OTAN ha anunciat aquesta nit en un comunicat que la fi del règim de Gaddafi és imminent, i ha cridat els rebels a mantenir el país unit i treballar per la reconciliació nacional, després de cinc mesos d'intervenció internacional contra el dictador sota el paraigües de l'aliança.

"El règim de Gaddafi s'esfondra", apunta el comunicat del secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen. "Com més aviat s'adoni Gaddafi que no pot vèncer el seu propi poble, serà millor per al país", afegeix.

"És l'hora de crear una nova Líbia, un estat basat en al llibertat, no en la por, en la democràcia, no en la dictadura, en la voluntat de tothom, no en els capricis d'alguns", ha indicat el cap de l'aliança. Rasmusen ha promès ajuda a la rebel·lió per la reconstrucció d'una líbia democràtica. També els ha demanat que garanteixin que la transicio es farà "en calma i sobre una base integradora" i "de respecte als Drets Humans".

La intervenció per mar i aire de les forces internacionals ha estat clau en el conflicte, inclosa la batalla de Trípoli.

"Estem assistint al col·lapse del règim", ha dit a l'agència France Presse la portaveu de l'OTAN Oana Lungescu. "Com més aviat s'adoni Gaddafi que no té cap possibilitat de guanyar, millor per tothom", ha dit. "El règim estroba clarament en la seva etapa final," ha afegit Lungescu.

"Veiem gent fent maletes, tres desertors d'alt rang en els últims dies, i el territori controlat per Gaddafi es redueix", ha explicat.

El que no fa l'OTAN és "participar en cap tipus de coordinació formal sobre el terreny". "Aquest no és el mandat que té l'aliança", ha insistit. Tanmateix, sí que segueixen el que passa sobre el terreny. "Si veiem els tancs i altres equips a punt d'atacar, ataquem", ha admès.

En els últims quatre mesos, més de 4.000 objectius militars han estat danyats o destruïts, tot i que no n'ha donat detalls.

stats