França
Especials 08/05/2012

La França d'Hollande versus la França de Mitterrand: 5 diferències

Hollande i Mitterrand comparteixen més que el nom de pila. Els dos únics presidents d'esquerres de la Cinquena República s'han trobat una França molt diferent

Ara
2 min
François Mitterrand, a l'esquerra el 1981, i François Hollande, a la dreta, el 2012. / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP

BarcelonaFrançois Hollande serà el segon president socialista de la Cinquena República francesa, després de François Mitterrand, que va arribar al poder el 1981 i hi va restar durant 14 anys. Les comparacions són inevitables. La cadena britànica BBC ha elaborat una comparativa de la França en aquell moment i l'actual, que resumim a continuació.

El president: Francois Mitterrand, de 64 anys i amb una llarga carrera política al darrera, s'havia unit a la Resistència després de servir en el règim de Vichy. François Hollande, de 57 anys, va ser assessor de la presidència de Mitterrand, ha estat diputat des del 1988 i ha dirigit el Partit Socialista des del 1997, però mai no ha estat ministre, ni tan sols secretari d'Estat.

El clima al carrer: "Hi havia esperances que l'elecció de Mitterrand canviaria les coses. [...] El poble creia que les coses serien diferents –de la foscor a la llum, una vida nova i millor. La gent ballava als carrers. No hi ha res d'aquest tipus ara. Tothom sap que hi ha una crisi mundial i serà dur", explica el comentarista polític Claude Askolovitch.

El president sortint: En el cas de Mitterrand, substituïa Valéry Giscard d'Estaing que, com Nicolas Sarkozy, va deixar l'Elisi després d'un mandat i, també com el líder de l'UMP, va ser escollit per les seves propostes de reforma però va acabar sent vist com a reaccionari. Sarkozy, descrit com el president més inpopular de la història, ha estat criticat per un estil de vida extravagant.

Altres notícies del moment: El 1981, capità francès Marc Pajot va trencar el rècord transatlàntic, Mitterrand va abolir la pena de mort i es va llançar el TGV entre París i Lió. Enguany, el pistoler islamista Mohammed Merah va ser mort per la policia en una batuda després de matar set persones, la pel·lícula muda 'The Artist' va guanyar cinc Oscars i Strauss-Kahn afronta al·legacions pels seus escàndols sexuals.

Final d'una era: L'acadèmica experta en França Helen Drake fa una anàlisi del sentit de canvi que han inspirat els dos presidents. Quan Mitterrand va arribar al poder, sosté Drake, "hi havia un sentit real d'eufòria i un sentit que la seva victòria comportaria una cultura política diferent i que França es convertiria en un lloc més tolerant. Va abolir la pena de mort i un moviment antiracista guanyava força. Hi havia el sentiment que França estava entrant en l'edat moderna i acabant amb l'era De Gaulle. Més de 30 anys després, més enllà de la joia que sens dubte molts senten després d'haver expulsat Sarkozy després de només un mandat, això no és el maig del 1981. Les opcions d'Hollande per al "canvi, ara" –el seu eslògan de campanya– seran posades a prova durament pels reptes domèstics, europeus i internacionals que defineixen França el 2012".

stats