Especials 27/10/2012

Eva Longoria contra Clint Eastwood: les 'celebrities' prenen partit en les eleccions dels EUA, en 20 vídeos

Les eleccions presidencials dels Estats Units del 6 de novembre generen un duel entre els dos candidats que mobilitza tot el país. Els famosos es posicionen amb vídeos de suport a un o altre candidat

Bernat Vilaró
5 min

BarcelonaLa cursa per la Casa Blanca divideix els Estats Units durant unes setmanes. I si hi ha un sector on es fan visibles els bàndols és el de les 'celebrities': artistes, esportistes, actors i polítics veterans acaparen la xarxa i altres mitjans audiovisuals amb vídeos de suport a Barack Obama o Mitt Romney. Aquí teniu els més significatius.

10 vídeos de suport a Barack Obama:

  • La periodista i actriu cubana Cristina Saralegui assegura que la comunitat llatina té un paper "importantíssim" per assegurar la reelecció d'Obama. El 6 de novembre hi haurà gairebé 24 milions de votants potencials d'origen llatí, la xifra més gran de la història dels Estats Units. Saralegui afegeix que el candidat demòcrata treballa perquè més nord-americans tinguin una bona salut i educació. Remarca el programa de seguretat social d'Obama.
  • Carole King, cantant i pianista novaiorquesa, reitera que Obama entén els problemes dels Estats Units i que el candidat demòcrata "entén l'Amèrica rural". King assegura que Obama protegeix els interessos dels pagesos i treballadors rurals.
  • L'actriu nord-americana Nia Long creu que el candidat demòcrata és qui millor defensa els valors de la comunitat afroamericana, com també els drets de les dones i els treballadors. Long també destaca la importància que dóna Obama a l'estat del benestar, com a la salut i l'educació.
  • El cantant de Puerto Rico Ricky Martin demana el vot per a Obama perquè, amb ell, la comunitat llatina "podrà seguir avançant". Diu que el vot dels 50 milions d'hispanoamericans dels Estats Units decidirà el resultat de les eleccions del 6 de novembre. A l'abril Obama ja va destacar que "cada cop més comunitats llatines reconeixen la importància de participar en el procés polític". També va dir que vol "tots els vots, però el vot llatí és sense dubte cada cop més important".
  • Victor Cruz, jugador de futbol americà dels New York Giants, nascut a la República Dominicana, demana el vot per al candidat del Partit Demòcrata perquè és qui millor representa els interessos dels llatins que viuen als Estats Units. En el vídeo Cruz relaciona el dia de les eleccions amb un partit de futbol americà. Segons diu, igual que en el joc, "el que fas amb les butlletes també determina qui són els guanyadors i els perdedors".
  • L'activista Zach Wahls, fill de mares lesbianes, demana el vot per a Obama perquè dóna suport al matrimoni homosexual. Lamenta que el governador Romney vagi en contra del matrimoni homosexual perquè, segons el candidat demòcrata, cada nen mereix una mare i un pare. "Crec que cada nen mereix una família tan amorosa i compromesa com la meva", destaca Wahls, que afegeix que en les eleccions del 6 de novembre no només es tria entre dos partits o dues persones, sinó entre "dos models molt diferents per al nostre país".
  • Ashley Judd, actriu de cinema, teatre i televisió, valora que Obama compleix sempre les seves promeses electorals i que encarna els valors nord-americans. Judd assegura que el candidat demòcrata té una política que afavoreix la classe mitjana. L'actriu valora la gestió d'Obama en aquests 4 anys i es mostra convençuda que en la propera legislatura pot fer encara molt més.
  • L'actriu i model Eva Longoria agraeix que en els últims 3 anys Obama hagi lluitat per millorar "el nostre sistema migratori malmès". L'actriu creu que Obama dóna el suport necessari als petits negocis de la comunitat hispana. "Ha lluitat perquè tothom pugui assolir el seu somni americà", afegeix. "Està lluitant perquè els que han arribat al país de nens tinguin l'oportunitat de fer-se un camí dins la ciutadania", sentencia.
  • Don Cheadle, actor i productor estatunidenc, reitera que la millor opció per al futur dels seus fills i el conjunt de la societat és el candidat demòcrata. L'actor de pel·lícules com 'Hotel Rwanda' (2004) assegura que amb Obama el país es pot enfortir, i posa l'accent en la defensa que fa dels valors i interessos de la comunitat afroamericana dels Estats Units.
  • Els jugadors de la NBA Alonzo Mourning, Harrison Barnes, Etan Thomas, Kym Hampton, Vince Carter i Juwan Howard també demanen el vot per a Obama. Mourning justifica el sentit del seu vot perquè "Amèrica és el país més gran del món", mentre que Thomas està convençut que té un bon pla de futur.

10 vídeos de suport a Mitt Romney:

  • L'actor i director de cinema Clint Eastwood, nascut a San Francisco, va afirmar en la convenció republicana de Florida que "si algú no fa bé la seva feina cal fer-lo fora", tot parlant amb un Obama imaginari assegut en una cadira buida al seu costat. Eastwood critica que el candidat demòcrata no ha complert les seves promeses electorals i que, per tant, ha enganyat la gent.
  • Matt Damon, actor i guionista, va mostrar-se decebut amb la gestió d'Obama al capdavant de la presidència dels Estats Units, en una entrevista a la CNN. Damon diu que Obama ha "malinterpretat" el seu mandat i que de vegades ha oblidat "la paraula pobresa". L'actor diu que el candidat demòcrata és "brillant", però que no n'hi ha prou amb això.
  • Paul Ryan és el candidat republicà a la vicepresidència dels Estats Units. En aquest vídeo apareix al costat de Romney, de qui afirma que és la persona idònia per presidir el país. Ryan creu que Romney és qui té el "coratge", la "convicció" i els "principis" per dir les coses "tal com són".
  • El senador del Partit Republicà John McCain dóna el seu suport a Romney (tot i que en el discurs s'equivoca i anomena Barack Obama). En aquest vídeo de la CNN McCain creu que el candidat republicà és qui ha de liderar el país perquè creu en Amèrica.
  • George H. W. Bush (pare) i George W. Bush (fill) recorden moments dels seus mandats. En el vídeo asseguren que Romney serà un "bon president" perquè "és un bon home". En el vídeo també apareixen les seves respectives dones, que reafirmen la unitat que hi ha en el partit de suport a Romney i "l'absoluta confiança" que hi tenen.
  • Donald Trump, multimilionari executiu nord-americà, demana el vot per a Romney perquè és l'oportunitat "de fer alguna cosa bé per als Estats Units". En el vídeo, en què Romney apareix al costat de Trump, l'executiu afirma que el candidat republicà és qui ha de governar per canviar les coses i guiar el país els propers quatre anys.
  • L'actriu de cinema i televisió Stacey Dash va donar suport a Romney via Twitter, fet que li va suposar moltes crítiques. En aquesta entrevista de la CNN Dash diu que "la gent té dret a expressar la seva opinió", i que vol que els propers quatre anys siguin "diferents", i que per això va donar suport al candidat demòcrata. L'actriu reclama que el país estigui "unit" per "poder avançar".
  • George H. W. Bush reitera el seu suport al candidat republicà (que també apareix al vídeo) com a proper president dels Estats Units perquè "és l'home que ha de realitzar aquesta tasca" pel bé del país. H. W. Bush, abans de donar la paraula a Romney, torna a dipositar la seva confiança en el candidat republicà, "un bon home", segons diu.
  • Greg Anthony, exjugador de la NBA, explica la seva preocupació per l'atur, fet que justifica el seu suport per Romney, segons diu. Anthony, que va votar Obama el 2008 "perquè creia que era un centrista", diu que ara ha "perdut la fe" en el candidat demòcrata. Demana el vot per a Romney perquè "ja hem sentit prou excuses" amb Obama.
  • El diputat i senador del Partit Republicà Rand Paul demana el vot per a Romney, amb qui comparteix "valors familiars". En aquesta entrevista a Fox News, Paul creu que Romney està preparat per ser el proper president dels Estats Units i aprofita per criticar la gestió econòmica del mandat d'Obama.

23.7 millones de votantes potenciales de origen latino para los comicios del 6 de noviembre, la mayor cifra en la historia de Estados Unidos.

stats