Primavera Àrab
Especials 13/12/2011

L'antic dissident Moncef Marzouki assumeix la presidència de Tunísia

Es el primer mandatari elegit democràticament en l'onada de canvi a la regió. L'oposició critica que els islamistes moderats acaparen el poder

Cristina Mas
2 min
Moncef Marzouki, amb una insignia del jove que es va immolar a Sidi Bouzid / AFP

BarcelonaUn disident empresonat sota el règim de Ben Ali i que va viure gairebé dues dècades a l'exili s'ha convertit aquest dimarts en el nou president de Tunísia. L'Assemblea Constituent elegida el passat 23 d'octubre ha anomenat Moncef Marzouki, del Congrés de la República, que s'ha convertit en el primer president elegit democràticament com a resultat de la Primavera Àrab.

Marzouki és metge i s'ha passat mitja vida com a aactivista pro-drets humans. Va ser empresonat el 1994 després d'haver-se volgut presentar a les eleccions contra Ben Ali, el dictador derrocat ara fa un any. Va ser alliberat quatre mesos més tard amb la condició que sortís del país. Va tornar a Tunísia durant uns mesos, peru`en va haver de marxar denunciant l'assetjament de la policia secreta. Tres dies després de la revolució que va derrocar el dictador, Marzouki va tornar al país, i va tenir una acollida multitudinària a l'aeroport de Tunis-Cartago.

"Represento un país, un poble, una revolució. Visca Tunísia!", ha dit Marzouki, de 66 anys, en assumir el càrrec. El seu nomenament és producte d el'acord de repartiment de poder entre Ennahda, el partit islamista moderat guanyador de les eleccions i dues forces minoritàries, el Congrés per la República i els socialdemòcrates d'Ettakatol. Es presenta com a contrapès secular als islamistes, però tindrà un marge de maniobra limitat, perquè el nova mini-constitució provisional aprovada per l'Assemblea, otorga amplis poders al primer ministre, càrrec que recaurà a Hamadi Jabali, secretari general d'Ennahda. El president només té competències en política exterior i en el comandament de les forces armades, però sempre d'acord amb el cap de govern.

Marzouki, que va ser elegit per 153 del 202 diputats de l'Assemblea, ha de mantenir-se al càrrec fins que es redacti la nova Carta Magna i es convoquin noves eleccions presidencials i legislatives. Una part de l'oposició va votar en blanc en la seva designació, perquè rebutja com a façana el seu nomenament, assegurant que tot el poder està en mans dels islamistes. "El seu càrrec és només una cortina, sense funcions reals", ha assegurat Najib Chebi, cap del Partit Democràtic Progressista.

stats