Egipte
Especials 02/06/2012

Ascens i caiguda de Hosni Mubàrak en 10 dates

Els trenta anys que l'expresident d'Egipte va mantenir-se aferrat al càrrec han estat marcats per la repressió i la corrupció per perpetuar-se en una posició faraònica

Ara
1 min
Una dona sosté un cartell de Hosni Mubàrak / AFP

Barcelona14 d'octubre del 1981: Mubàrak arriba a la presidència després que el seu predecessor, Anwar Sadat, fos assassinat per militants islamistes durant una desfilada militar. Mubàrak aplica la llei d'emergència i amplia els poders.

Any 1990: Militants islamistes inicien una revolta destinada a declarar l'estat islàmic. Homes armats ataquen la policia, assassinen polítics i tenen també com a objectius turistes estrangers.

Juliol del 1995: Mubàrak pateix un intent d'assassinat per part de militants islamistes mentre és a Etiòpia. El dictador arresta milers de persones i redueix el moviment dos anys després.

26 de febrer del 2005: Permet la primera elecció presidencial amb més d'un candidat i venç amb facilitat els altres deu candidats, entre denúncies de frau i intimidació.

25 de gener del 2011: Milers de manifestants contraris a Mubàrak s'enfronten a la policia al Caire durant una revolta popular inspirada per la de Tunísia. El dia marca l'inici de la Primavera Àrab a Egipte.

11 de febrer del 2011: Després de gairebé tres setmanes de protestes multitudinàries i centenars de morts, Mubàrak dimiteix i deixa el poder en mans de la junta militar.

13 d'abril del 2011: Les autoritats detenen Mubàrak i els seus dos fills en una investigació per corrupció, abús de poder i assassinat de civils. Un mes després, Mubàrak és convocat per ser jutjat per càrrecs de corrupció, conspiració i mort de manifestants.

3 agost del 2011: Comença el judici contra Mubàrak, que nega tots els càrrecs.

22 de febrer del 2012: Mubàrak, que gairebé no parla durant el judici, rebutja la seva darrera oportunitat per dirigir-se al tribunal per defensar-se.

2 de juny del 2012: El dictador és sentenciat a cadena perpètua i és traslladat en helicòpter a la presó de Tora, al Caire.

stats