Especials 10/12/2011

L'escolaritat: tot el que cal saber-ne com a pares

Orientació sobre el procés escolar segons edats, les respostes més buscades a un sol clic, com participar en l'escola com a pares i mares, intercanvi d'experiències per millorar, consells sobre l'aprenentatge fora de l'escola i calendari, horaris i beques detallats

Ara
5 min
escolaritat web gene

BarcelonaEl primer apartat de la web ofereix informació, orientacions i recursos que us poden ser d'utilitat. En el seguiment escolar dels vostres fills i filles i en la vostra tasca educativa.

1. Etapes educatives. En profunditat. Ofereix informacions i orientacions a les famílies sobre el procés escolar dels seus fills i filles en cadascuna de les etapes educatives: educació infantil, primària, secundària obligatòria (ESO), batxillerat, formació professional (FP) i programes de qualificació professional inicial. Per a cadascuna de les franges s'ofereixen respostes a les preguntes més freqüents, així com detalls sobre salut i seguretat a l'escola o informació ampliada sobre qui fa què en els centre educatius, per tal de clarificar a les famílies els càrrecs dels responsables dels centre educatius. El sistema d'avaluació que s'aplica a cada etapa educativa també està detallada en aquest espai, amb vincles a la normativa ampliada.

2. Preguntes més freqüents. Les claus. Aquest és un dels espais més importants de la pàgina web en què les famílies poden trobar resposta a les preguntes més freqüents sobre l'escolaritat. Dividides en funció de l'edat dels estudiants, les preguntes fan referència a un ampli ventall de temes. Algunes de les qüestions més comunes són sobre el calendari escolar, els tràmits de preinscripció i matriculació, l'atenció a la diversitat lingüística o les capacitats que es desenvolupen durant cada etapa educativa. L'espai també inclou detalls sobre els drets i deures dels alumnes i les famílies. Un dels continguts en creixement d'aquest apartat és el suport a les famílies, en què es contesten preguntes referents a la compaginació de la vida laboral amb l'educació dels fills i la relació amb el centre educatiu.

3. Participació i compromís. A fons amb l'escola. L'apartat dóna detalls del funcionament del sistema educatiu i ofereix informació sobre com participar-hi com a pares i mares. També detalla com involucrar-se en el funcionament del centre com a membres de la comunitat educativa (AMPA, consell escolar, delegats de pares i mares). Aquest espai és l'adient per entendre com fer el seguiment escolar dels fills. Inclou també informació sobre la carta de compromís educatiu que cada centre confecciona per ser signada en el moment de fer la matrícula i que té l'objectiu d'expressar els compromisos necessaris per assolir un entorn de convivència i respecte pel desenvolupament de les activitats educatives.

4. Formació per a famílies. Canvi de papers. Inclou l'apartat "Escola de pares i mares", un espai en què la formació i l'intercanvi d'experiències ajuda a millorar la tasca educativa. S'hi poden trobar exemples de bones pràctiques en què tant escoles de titularitat pública com concertada han creat espais de reflexió al voltant de l'educació dels fills. També hi ha una àrea amb bibliografia, articles de premsa i recursos sobre com oferir una educació òptima. Una sèrie d'enllaços fan referència a les ofertes formatives de la Generalitat, diputacions, ajuntaments i federacions d'associacions de pares i mares.

5. Lleure i altres activitats. Extraescolars. El lleure és un espai privilegiat per potenciar el desenvolupament dels nens i aquest espai vol remarcar-ne la importància. Ofereix consells sobre quantes activitats extraescolars són recomanables i idees sobre com escollir-les. També parla d'altres activitats de lleure i cultura popular com són els castellers o els gegants i colles, així com d'esplais, agrupaments o casals. Els pares poden trobar-hi detalls d'activitats a les biblioteques públiques i d'activitats esportives recomanades en funció de l'edat dels nens i nenes.

6. Serveis i tràmits. Informació pràctica. Les famílies poden consultar informació sobre els principals tràmits pels quals han de passar durant l'etapa escolar dels seus fills. La pàgina web informa sobre l'horari de classes i el calendari de vacances en funció de les diverses etapes escolars. Un altre dels apartats destacats és una informació detallada i ampliada sobre el funcionament de les beques i ajuts a què poden optar les famílies: al transport, a l'adquisició de llibres de text i material didàctic, o ajuts al menjador, així com beques a l'estudi per als alumnes amb bon rendiment o necessitats específiques. Aquest apartat també detalla els tràmits de matriculació o homologació dels títols.

stats