Especials 08/08/2012

L'exèrcit d'Al-Assad pren el control d'un barri clau d'Alep

Després de setmanes de bombardejos i preparació, l'exèrcit entra per terra a la ciutat controlada pels rebels

Ara
2 min
Ciutadans d'Alep recuperen el cos d'un jove mort durant els bombardejos de la ciutat. Goran Tomasevich Reuters

BarcelonaEls soldats de Baixar al-Assad han entrat aquest dimecres a alguns dels barris controlats pels rebels de la ciutat d'Alep. Aquesta ciutat ha viscut, des de fa setmanes, durs enfrontaments entre els rebels de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL) i diversos cossos de l'exèrcit del règim. Fins ara l'ESL havia anat guanyant posicions fins a controlar gran part dels barris de la ciutat, però aquest dimecres podria esdevenir un punt d'inflexió.

Fa tres setmanes els rebels opositors al president sirià Baixar al-Assad van començar a prendre edificis estratègics i barris sencers de la capital econòmica del país. Les forces del règim no han entrat per terra a la ciutat fins a aquest dimecres, fins ara s'havien limitat a bombardejar des de l'aire i a concentrar forces als afores de la ciutat, esperant pacientment el moment per intentar recuperar-la.

Els tancs de l'exèrcit regular han pres, aquest dimecres, el barri de Salahedin, un centre important del control rebel de la ciutat. Amb aquesta incursió l'exèrcit canvia la seva política d'evitar els enfrontaments directes i ha provocat una retirada, com a mínim parcial, dels soldats de l'ESL.

Un comunicat difós per SANA, l'agència de notícies oficial, afirma que les forces d'Al-Assad dominen la situació a Alep. “Les nostres forces armades han pres el control total de Salahedin, causant greus pèrdues als grups terroristes i un gran nombre de morts i ferits” diu el comunicat oficial.

Un membre dels insurgents, però, sosté que l'ESL només ha abandonat algunes posicions del barri i que la batalla per Alep no està, ni molt menys, perduda. “No ens hem rendit, els nostres nois segueixen aquí i la situació està a favor nostre. Només hem deixat un edifici en un dels carrers, però no és com si ens haguéssim retirat”, ha dit la font anònima a Reuters.

Un comandant de l'ELS també ha negat que hagin perdut el control de Salahedin, “els soldats del règim estan presents a menys d'un 15% de la ciutat, l'exèrcit intenta avançar i als rebels els costa contraatacar per culpa dels franctiradors instal·lats als terrats dels edificis”.

L'ofensiva contra Alep provoca més refugiats

L'entrada dels soldats a la ciutat d'Alep, al nord del país, ha provocat que més de 2.000 civils hagin abandonat casa seva per anar a refugiar-se a Turquia, a 50 quilòmetres de la ciutat. Els refugiats han sigut retinguts al camp de la província de Sanliurufa, seguint el procediment habitual del govern turc.

Juntament amb els civils, han creuat la frontera turca dos generals, dos coronels, un tinent coronel i un capità, així com altres oficials inferiors de l'exèrcit d'Al-Assad. Amb els dos generals d'aquest dimecres, el nombre total d'alts dirigents militars sirians que han desertat ja arriba als 28.

stats