Palestina
Especials 16/05/2011

L'exèrcit israelià manté el setge sobre Cisjordània, després de la violència de la Nakba

Ehud Barak diu que les infiltracions d'ahir a les fronteres "només són el començament"

Agències
2 min
Palestins resacaten ahir un ferit en els xocs a Kalandia, prop de Ramal·la. GETTY

Beirut / JerusalemL'exèrcit israelià ha anunciat que mantindrà 24 hores més el setge imposat ahir sobre Cisjordània, després de la violenta repressió dels actes de commemoració de la Nakba (Desastre), terme amb què els àrabs descriuen la creació de l'estat d'Israel, el 1948, i l'èxode palestí que el va seguir. Les forces de seguretat israelianes van matar ahir almenys 15 palestins a Cisjordània i Gaza i també a les fronteres de Síria i el Líban, que grups de refugiats van intentar creuar. Fins aquesta mitjanit estaran tancats tots els controls militars per circular entre Cisjordània i Israel, exceptuant les persones que necessitin tractament mèdic.

El ministre de defensa israelià, Ehud Barak, va defensar ahir a la nit en una entrevista televisada l'actuació de l'exèrcit, però va assegurar que en el futur Israel haurà de fer front a incidents semblants o més greus: "Les infiltracions a la frontera són només el començament, va apuntar". Les milícies de Hezbol·lah també van reaccionar ahir als atacs de l'exèrcit israelià contra els palestins que es manifestaven a la frontera libanesa, i que segons un comunicat de l'exèrcit libanès van causar 15 morts i 112 ferits. La formació islamista va qualificar l'atac de "barbàrie" i va acusar Israel de matar manifestants pacífics de forma deliberada "disparant-los al cap i al pit". Amb la revolta a Síria contra el règim de Baixar al-Assad i la crisi política al Líban, que està sense govern des del gener, la situació a al zona és explosiva.

D'altra banda, Israel ha autoritzat aquest matí la represa de les transferències de les taxes que recapta en ports i aeroports sobre les mercaderies destinades als territoris ocupats, i que havien estat congelats com a represàlia per l'acord de reconciliació entre Hamàs i Fatah. El ministre d'Afers Estratègics, Moshé Yaalon, ho ha explicat afirmant que "hem verificat que l'acord no ha tingut efecte, perquè la cooperació entre Israel i l'Autoritat Palestina en temes de seguretat continua sobre el terreny". La transferència mensual de les taxes és d'uns 60 milions d'euros.

Atacat un altre vaixell solidari

La marina israeliana ha disparat aquest matí trets de disuassió contra un vaixell malaisi que transportava material de construcció cap a la franja de Gaza. L'embarcació s'ha hagut de desviar cap a aigües d'Egipte.

stats