Especials 22/07/2012

L'expresident Pujol, sobre Barcelona '92: "És fàcil boicotejar uns Jocs, però CiU hi va donar suport per patriotisme"

Jordi Pujol recorda que bona part de l'èxit dels Jocs Olímpics del '92 va ser gràcies a la bona entesa, les "sinergies" i el suport de les diverses administracions: l'Ajuntament, la Generalitat i el govern espanyol

3 min
Jordi Pujol, en l'últim congres CDC a Reus / ARA

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha afirmat que, des de l'oposició, resulta fàcil "boicotejar" la candidatura d'una ciutat per organitzar uns Jocs Olímpics, encara que ha assegurat que ell personalment va donar la consigna a CiU de donar suport al projecte socialista de Barcelona '92 per "patriotisme".

En una entrevista amb l'agència Efe, Pujol ha recordat que uns anys abans de morir Franco, el llavors president de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Samaranch, li va expressar per primera vegada la idea que la ciutat podria algun dia, una vegada mort el dictador, plantejar-se acollir unes Olimpíades.

Aquest suggeriment va prendre cos un dia de 1982, quan Samaranch, ja convertit en president del Comitè Olímpic Internacional (COI), i el llavors alcalde de Barcelona, el socialista Narcís Serra, van anar al seu despatx per preguntar-li quina seria la seva postura si la ciutat presentés una candidatura olímpica: "No m'ho vaig pensar ni tres segons. Hi vaig donar el meu suport absolut i total", ha recordat Pujol.

Des d'un primer moment, Pujol era conscient que un esdeveniment d'aquestes característiques té un protagonista "molt principal", que és la ciutat on se celebren les Olimpíades, així que el "lideratge" de la iniciativa requeia en l'Ajuntament de Barcelona, en mans del PSC, primer amb Narcís Serra i després amb Pasqual Maragall.

L'expresident català valora "bé" el paper que va jugar Maragall com a "principal factòtum de l'èxit dels Jocs", encara que va tenir "ajudes importants", com la de Samaranch.

Pujol ha recordat que en una reunió Samaranch va aconsellar posar tot l'èmfasi en aconseguir seduir els representants dels comitès olímpics, convidant-los a visitar les obres en curs i a mantenir contactes personals amb les institucions del país, i tant l'Ajuntament com la Generalitat i el govern espanyol van fer cas d'aquestes recomanacions.

"Aquí va passar una cosa molt important i decisiva. L'Ajuntament de Barcelona es va llançar a fons amb el projecte, i va obtenir el suport total de la Generalitat i el govern espanyol. L'Ajuntament i el govern espanyol estaven governats pels socialistes, mentre que a la Generalitat hi havia CiU. Però hi va haver acord polític", ha destacat.

Pujol ha posat de relleu que la història està plena de casos en què aquesta sinergia entre administracions "falla i fa fracassar" el somni olímpic d'una ciutat.

"Això va passar a Roma, a Nagoya, a París. Les administracions no es posaven d'acord, hi havia travetes, es feien la punyeta els uns als altres. François Mitterrand era el gran adversari de l'alcalde de París, Jacques Chirac, i no estava disposat a deixar que París organitzés uns Jocs que milloressin la imatge de Chirac", ha subratllat Pujol, que ha remarcat que "aquí no va passar això". "La col·laboració entre governs va ser bona", ha remarcat.

"La meva consigna va ser que no havíem de fer cap tipus d'obstruccionisme", ha dit Pujol, que ha recordat que quan rebia la visita de presidents de comitès olímpics que participarien en la votació de les candidatures "el primer que els deia era que estava absolutament d'acord" amb l'alcalde pel que feia als Jocs i que no hi hauria "cap tipus de boicot".

"Això és important, perquè boicotejar uns Jocs Olímpics és molt fàcil. És senzill muntar una campanya o un moviment ciutadà dedicat a posar pals a les rodes constantment i acusar la institució promotora de deliris de grandesa, de tirar la casa per les finestra quan encara no hi ha suficients escoles, hospitals o transport urbà", ha apuntat.

Pujol va assumir que els Jocs serien "bons per a la ciutat" malgrat que "perjudicarien políticament" CiU, perquè l'èxit de Maragall donaria "corda per a una pila de temps als socialistes".

"Jo no era tan tonto com per no adonar-me'n, però boicotejaríem els Jocs per aconseguir uns quants regidors més?. No es podia deixar passar una oportunitat així per una qüestió de partit. Per patriotisme, cal evitar-ho", conclou.

Si l'alcaldia de Barcelona hagués estat en mans de CiU i la Generalitat controlada pels socialistes, Pujol no sap "què hauria passat".

"En conjunt, tots els qui vam participar en allò podem estar contents i orgullosos de com ho vam fer. El balanç va ser positiu en tots els sentits", conclou Pujol vint anys després de la cita olímpica.

stats