LÍBIA
Especials 27/09/2011

Milers de libis fugen de Sirte davant de l'assalt final dels rebels

El CNT anuncia el control dels punts claus d'entrada a la ciutat, l'últim bastió més important dels gaddafistes

Reuters
2 min

SirteEls rebels libis han pres diferents punts estratègics de Sirte, la ciutat natal de l'exlíder de líbia Muammar al-Gaddafi i un dels últims bastions del règim, segons ha anunciat aquest dimarts la televisió qatariana per satèl·lit Al-Jazira.

"Els rebels libis controlen aquest enclavament després d'una lluita ferotge", ha dit el canal. Les forces del govern interí han encerclat Sirte des de fa dies i, després de dies d'intensos bombardejos per aire de l'OTAN, la ciutat estaria a punt de sucumbir.

L'enviat especial de El País a la zona, Francisco PeregilEl País, explica que milers de libis fugen de Sirte davant d'assalt final dels rebels. Segons un testimoni citat per Peregil, es calcula que a Sirte podrien haver mort fins a 3.000 persones víctimes dels atacs constants de l'OTAN, el setge, i les batalles entre gaddafistes i rebels en ple carrer.

Els gaddafistes perden el control de les armes químiques

L'OTAN ha anunciat aquest dimarts que les tropes gaddafistes han perdut el control de les armes químiques al país, una de les raons per les quals l'OTAN va començar a intervenir al país. Un portaveu de l'Aliança Atlàntica ha dit que el Consell Nacional de Transició libi (CNT) estava en contacte amb governs estrangers per desfer-se del material.

Regne Unit, inversor de preferència a Líbia

El govern rebel ha fet saber avui en exclusiva a l'agència Reuters que les empreses del Regne Unit tindran un tracte preferencial en la reconstrucció de la nova Líbia per haver liderat la intervenció al país.

Ho ha dit Mahmud Nacua, un libi exiliat durant molt temps al Regne Unit que ara està al càrrec dels afers exteriors de l'ambaixada de Londres, en una reunió amb 100 executius britànics a porta tancada. "Us puc assegurar que les empreses britàniques prendran un rol en la construcció de la nova Líbia", ha dit Nacua.

stats