LÍBIA
Especials 21/10/2011

Els interrogants sobre la mort de Gaddafi

El dictador mor liquidat pels rebels libis després que l'OTAN impedís que fugís de Sirte

Ara / Agències
2 min
El cadàver de Gaddafi en una mesquita a Misurata / AFP

Barcelona / TrípoliMuammar al-Gaddafi és mort, però sobre la figura dels seu cadàver afloren molts interrogants. L'ha mort l'OTAN? Li han disparat directament al cap o era una bala perduda? Ha mort dessagnat?

A partir de dos vídeos casolans, sumat al relat de soldats rebels i periodistes sobre el terreny, s'ha fet una primera versió de la mort del dictador.

1.- L'OTAN dispara un comboi on hi ha Gaddafi

L'Aliança Atlàntica va informar dijous que dos caces Mirage francesos van disparar contra un comboi de 15 vehicles armats que marxava de Sirte. En va tocar dos i fer dispersar la resta, segons l'agència Reuters.

2.- Gaddafi s'amaga en unes canonades al mig del desert

Un grup de soldat rebels va informar un periodista de la BBC que havien trobat el dictador libi amagat a dins d'una canonada als afores de Sirte. Com una "rata", va dir un soldat, fent referència al motiu que els posava Gaddafi als rebels.

3.- Tiroteig entre rebels i gaddafistes

En una gravació de vídeo feta pels mateixos rebels que van capturar Gaddafi al peu d’una carretera prop de Sirte se’l malferit i ensangonat, arrossegat per uns homes armats. Un home cridava: “Manteniu-lo en vida! Manteniu-lo en vida!”. La càmera enfoca a un altre lloc mentre se senten trets. Gaddafi torna a aparèixer a la càmera i se’l veu atordit, ja és difícil de determinar si és viu o mort.

4.- Gaddafi mor, en el tiroteig o de camí a Misurata

El govern transitori de Líbia va negar que l’ordre fos executar Gaddafi i va mantenir la versió que va morir en un intercanvi de trets quan es va resistir a ser detingut. Un informe forense, citat pel mateix govern rebel, va determinar que el cadàver de Gaddafi tenia com a mínim un tret de bala al cap.

5.- A l'espera de l'autòpsia

El cos de Gaddafi ha estat exposat en una mesquita de Misurata, però vist la quantitat de gent que s'hi apropava a fotografiar-lo, el CNT ha decidit resguardar-lo en una casa privada a l'espera de fer-li una prova d'ADN i realitzar-li una autòpsia.

stats