Especials 24/08/2011

“No ens dispareu, som premsa”

Els periodistes estrangers estan confinats a l'hotel Rixos de Trípoli, fa cinc dies, en mans de les tropes de Gaddafi, mentre els rebels avancen per la ciutat

Redacció
2 min
Un periodista a l'hotel Rixos al costat d'un cartell que diu: "No ens dispareu, som premsa" / REUTERS

BarcelonaJa fa cinc dies que dura el captiveri. I el guàrdia armat gaddafista que custodia l'entrada al passadís on estan confinants els reporters diu que és per la seva pròpia protecció. "No ens dispareu, som premsa”. És l'eslògan d'alguns dels cartells enganxats a les parets de l'hotel Rixos de Trípoli, on hi ha la majoria de periodistes estrangers i que encara és en mans de les tropes de Gaddafi, segons informa el periodista de la CNN Mathew Chance. “L'hotel encara està sota control de Gaddafi, mentre les celebracions [rebels] s'estenen arreu”, tuitejava dimarts al vespre Chance, que afegia que els periodistes se senten “utilitzats” per les forces del dictador, que els podrien estar fent servir com a fre davant l'avanç dels rebels.

A Twitter, centenars d'usuaris exigeixen l'alliberament de la trentena de corresponsals que estan retinguts a l'interior de l'edifici. La BBC informava d'enfrontaments durs a les cambres de l'hotel quan a mitja tarda alguns rebels van provar d'entrar a l'edifici, fet que va provocar que molts dels reporters es traslladessin al soterrani.

Els periodistes han estan retinguts a l'hotel per quarta nit consecutiva, sense televisió ni Internet i amb un senyal telefònic molt dèbil, segons un periodista de l'agència AFP. La mateixa agència informava que el seu corresponsal és amb un altre grup de periodistes al primer pis de l'hotel, mentre els guàrdies de Gaddafi els diuen que el dictador no ha caigut en mans dels rebels. “Tot va bé”, repeteixen als corresponsals, que segons AFP tenen la sensació de ser ostatges del règim.

L'hotel ha estat aquest dimarts objectiu de diverses bales perdudes i de trets esporàdics que se sentien de tant en tant, segons informa AFP. Els periodistes porten armilles i cascos per protegir-se de les bales. Precisament l'hotel Rixon va ser l'escenari, la matinada de dimarts, de la sorprenent aparició del fill de Gaddafi, Saïf al-Islam, després que va córrer el rumor que el Consell Nacional de Transició (CNT) libi, òrgan de govern dels rebels, l'havia retingut.

stats