Especials 15/09/2011

"One, two, three. Merci Sarkozy!”: Bengasi rep els líders europeus com a herois

La població del principal bastió rebel ha rebut amb clams d'agraïment el president francès i el primer ministre britànic per la seva ajuda en l'ofensiva per acabar amb el règim de Gaddafi

Reuters/Redacció
2 min
Una dona escriu a les seves mans mostres d'agraïment a França i Gran Bretanya. REUTERS

Barcelona“One, two, three. Merci Sarkozy!”. Amb aquest càntics han rebut avui els libis de Bengasi el president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron, com a símbol d'agraïment pel lideratge d'ambdós països europeus en l'ofensiva de l'OTAN que ha ajudat els rebels a acabar amb el règim de Gaddafi. La ciutat líbia, principal bastió dels rebels des de l'inici de la revolta, ha ofert una benvinguda als dos líders “com si fossin estrelles de rock”, explica l'agència Reuters, que descriu que la Plaça de la Llibertat de Bengasi estava plena de centenars de persones que onejaven banderes franceses i britàniques.

“És fantàstic ser aquí a una Bengasi i una Líbia lliures”, ha dit Cameron per sobre dels crits de la multitud, informa Reuters. “França, Gran Bretanya i Europa sempre estaran al costat del poble libi”, ha dit per la seva banda Sarkozy, que l'any que ve opta a la reelecció per a la presidència francesa, considerat per molts libis com la figura clau que va pressionar els Estats Units quan encara dubtaven sobre la necessitat d'aprovar una resolució al Consell de Seguretat de l'ONU per autoritzar la intervenció estrangera a Líbia, amb l'objectiu de “protegir els civils”, diu el text que es va aprovar.

Els dos líders europeus han aparegut a la plaça de la Llibertat de Bengasi al costat del líder del Consell Nacional de Transició (CNT), Mustafa Abdel Jalil, i el primer ministre interí del país, Mahmud Jibril, que han alçat els braços en senyal de victòria davant la multitud.

“La vostra ciutat ha estat una inspiració per al món, que ha vist com heu fet fora un dictador i heu escollit la llibertat”, ha dit Cameron als ciutadans de Bengasi, clarament gaudint de la relativa seguretat de parlar a l'aire lliure a Bengasi, puntualitza Reuters, en comparació amb el clima més tens de Trípoli.

Hajja, un home de 70 que sostenia una bandera tricolor rebel, ha dit a l'agència britànica: “Si poguéssim donar-los alguna cosa ho faríem, les nostres vides, les nostres ànimes... I gràcies a ells farem història”.

Només tres setmanes després que els rebels aconseguissin el control de Trípoli, Sarkozy i Cameron han arribat aquest dijous a Líbia per escenificar el seu suport al nou govern interí, així com per fer contactes empresarials per a la reconstrucció del país. Els líders europeus s'han avançat a la visita del primer ministre turc, Receip Erdogan, que té previst aterrar a Trípoli aquest divendres.

stats