Líbia

El dictador libi fa valer la seva superioritat militar

Les tropes de Gaddafi avancen sobre l'est i l'oposició es replega als voltants de Bengasi

Els insurgents es repleguen a Ajdabia, a només cent quilòmetres de la capital rebel. Gaddafi es reuneix amb els ambaixadors de Rússia, Xina i l'Índia

Les tropes del coronel Gaddafi continuen avançant sobre l'est de Líbia, on l'oposició intenta resistir malgrat la desigualtat militar. En un terreny pla i desèrtic que no els protegeix dels atacs per aire, els insurgents es defensen amb armes lleugeres contra els avions i helicòpters progrovernamentals. Els rebels miren de frenar l'avanç dels progovernamentals entre les ciutats de Brega i d'Ajdabia, a només 100 quilòmetres de Bengasi, el bressol de la revolució i seu del govern paral·lel format pels insurgents. En els darrers quatre dies, els milicians han perdut els gairebé 110 quilòmetres, entre Brega i l'enclavament petrolier de Ras Lanuf, que havien guanyat a les tropes gaddafistes. També s'han intensificat els combats sobre Misurata, l'única ciutat rebel a l'oest del país. Per primera vegada des de l'esclat de la revolta, es planteja la possibilitat que Bengasi quedi assetjada.

Els combats continuen entre informacions confuses i contradictòries, després de la retirada de la majoria de periodistes, que han fugit davant la duresa dels bombardeigs i la mort dissabte d'un càmera d'Al-Jazira.

Segons l'enviat especial del New York Times, l'aviació de Gaddafi ja sobrevola Ajdabia, a només un centenar de quilòmetres de Bengasi. Al-Jazira assegura que les forces de Gaddafi bombardejen la població d'Al Aguila, a 30 quilòmetres a l'oest de Brega, on segons les mateixes fonts hi ha desembarcaments de tropes lleials al règim. Fonts opositores van assegurar ahir a la nit que havien recuperat la ciutat de Brega, però la premsa internacional no ho ha pogut contrastar. Una font militar gaddafista va assegurar a la televisió estatal que "Brega ha estat netejada de bandes armades", i que els combatents rebels es retiraven cap a l'est desmoralitzats. L'agència Reuters cita un combatent opositor que acredita la retirada: "Ja no hi ha revolta . L'altre dia [les forces pro Gaddafi] eren a Ras Lanuf, després a Brega, demà seran a Bengasi". 

En el front diplomàtic, Gaddafi es va reunir ahir amb els els ambaixadors de Rússia, la Xina i l'Índia i per instar els seus països a invertir al sector petrolier de Líbia, greument afectat per la revolta, la fugida de desenes de milers de treballadors immigrats, els combats, les sancions internacionals i el bloqueig financer.
Amb l'avanç de les tropes de Gaddafi, el preu del petroli va frenar l'escalada i es va reduir aquest cap de setmana prop d'un dòlar el barril.

Continua la indefinició de les grans potències
Segons l'agència Reuters, el Consell de Seguretat de l'ONU continuarà avui les consultes sobre la imposició d'una zona d'exclusió aèria, una iniciativa que continua bloquejada per Rússia i la Xina, que tenen dret de veto. D'altra banda, França, que acull avui una reunió dels ministres d'Exteriors del G8, va intensificar ahir la pressió a favor de la mesura i va posar la violència a Líbia a l'ordre del dia de la trobada.

El govern libi va dir que acolliria una representació de la Unió Africana per intentar ajudar a resoldre la crisi, però va condemnar els suport de la Lliga Àrab per a la zona d'exclusió aèria, titllant-lo  d'"acte perillós per a la seguretat àrab que només serveix a l'enemic sionista".Més continguts de