MÓN
Especials 21/03/2011

L'operació militar a Líbia durarà “algunes setmanes”

Eduard Soler, investigador de l'àrea del Mediterrani del Centre d'Estudis CIDOB, creu que Gaddafi no té capacitat per estendre la guerra a la regió

Redacció
2 min
Un partidari de Gaddafi, a les runes del palau destruït / EFE

BarcelonaL'operació militar a Líbia, que va començar dissabte després de la llum verda de l'ONU, durarà "algunes setmanes", d'acord amb els càlculs d'Eduard Soler, especialista de l'àrea del Mediterrani al centre de recerca CIDOB. Soler ha explicat a TV3 que Gaddafi "no té capacitat per estendre la guerra a la regió", tot i que ha reconegut que sí que podria finançar grups que tenen aquesta capacitat, com ha vingut amenaçant el dictador en els darrers dies. A més, també podria desestabilitzar la zona Mediterrània fent trontollar les fronteres de països com Itàlia, on podria provocar una crisi humanitària.

Soler ha lamentat que la coalició internacional que es responsabilitza de l'atac no té el suport de països cabdals a la regió com el Marroc o Algèria. Segons l'expert, aquesta manca de suport té la causa en el "procés de desestabilització" que viu la zona, immersa en diverses revoltes democràtiques que han acabat amb els règims de Mubàrak, a Egipte, i de Ben Ali, a Tunísia. Soler ha avançat que els països de la península aràbiga poden ser els propers on es visqui una "tensió molt alta en els propers mesos". La diferència entre les revoltes viscudes a Tunísia i Egipte amb respecte a la situació a Líbia, segons Soler, ha estat la participació de milícies "absolutament fidels a Gaddafi", que no tenen problemes ètics a l'hora de disparar contra la població civil del país, mentre que en el cas de les dues primeres revoltes, l'exèrcit estava, almenys, dividit.

Sobre el canvi d'actitud de la comunitat internacional respecte a Gaddafi, Soler ha explicat que, després de la guerra de l'Iraq i havent vist el final de Saddam Hussein, el coronel "es va voler reciclar": va eliminar les armes de destrucció massiva del país, en un gest de cara als EUA, i va col·laborar amb els europeus en matèries de terrorisme i immigració. Amb els canvis provocats a la riba sud del Mediterrani, un cop esclatat el procés de revoltes democràtiques, l'actitud del dictador també ha canviat, ha resumit l'expert.

stats