Especials 18/08/2012

L'oposició siriana assegura que el número dos del règim ha desertat

El govern ha replicat afirmant que el vicepresident del país segueix al càrrec i no té cap intenció d'abandonar Síria

Efe
2 min
Imatge d'arxiu de Faruq al-Xaraa, en un acte a Damasc. / YOUSSEF BADAWI / EFE

El CaireLa cadena de televisió àrab Al-Arabiya ha informat aquest dissabte que el "número dos" del règim, el vicepresident Faruq al-Xarah, ha desertat i ha fugit a Jordània, citant un portaveu del rebel Exèrcit Sirià Lliure, però la comandància mixta d'aquest grup ha assenyalat que no podien confirmar la notícia.

Hores després, el règim sirià ha respost assegurant que Al-Xarah segueix al càrrec i que no té intenció d'abandonar Síria. "Faruq al-Xarah no ha pensat en cap moment abandonar la pàtria per anar a cap altre lloc", assegura un comunicat de l'oficina del vicepresident difós per la televisió estatal siriana.

La nota oficial explica que "des que va començar la crisi siriana Al-Xarah treballa amb diferents sectors per aturar el vessament de sang i entrar en un procés polític de diàleg global". L'objectiu d'aquest diàleg és aconseguir la reconciliació nacional perquè es preservi "la unitat i seguretat del seu territori i la integritat i independència nacional, lluny de qualsevol intervenció militar estrangera", afegeix el text.

Arriba el substitut de Kofi Annan

A més de negar la deserció, el vicepresident aprofita, segons el comunicat, per donar la benvinguda al nomenament del diplomàtic algerià Ladjar Brahimi com a nou enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab per Síria.

La nota insta que s'aconsegueixi "una postura unificada en el Consell de Seguretat de l'ONU perquè [Brahimi] pugui complir la seva tasca sense obstacles". Brahimi va rebre aquest divendres l'encàrrec d'intervenir en el conflicte sirià, en substitució de l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan, que va renunciar al càrrec de mediador el 2 d'agost.

Síria viu un repunt de la violència amb durs enfrontaments entre les tropes governamentals i els rebels en diverses zones del país les últimes setmanes, quan s'han produït diverses desercions importants. A principis d'aquest mes, el llavors primer ministre, Riad Hijab, va abandonar el seu lloc i va anunciar la seva unió a la revolució, la deserció de més rang entre les files del règim des que va començar la rebel·lió el març de 2011.

Amb la deserció d'Al-Xarah s'ha especulat en els últims temps i fa dos dies ja se'n va informar, encara que al final va resultar que el desertor era un dels seus cosins, el coronel Yaarab al-Xarah.

stats