Especials 08/05/2012

Manel Marcè: "Vaig tastar al Celler de Can Roca els plats que preparen amb el que jo els porto"

El pastor que proveeix de llet i xai lletó el restaurant explica la seva experiència amb la cuina de Joan Roca

Ara
2 min
MANEL MARCÈ

Barcelona"Porta la llet i el xai lletó al Celler de Can Roca. Tinc una finca ecològica a Siurana d'Empordà amb 950 ovelles que s'alimenten de cereals tradicionals i d'userda de la comarca. No mengen mai pinso. Tot i que les ovelles empordaneses produeixen 20 vegades menys llet que les altres, les munyo per al restaurant. Hi he anat a menjar dues vegades i vaig tastar els plats que preparen amb el que jo els porto. El xai era boníssim, i les postres làctiques, increïbles!"

Així recorda el pastor Manel Marcè la cuina de Joan Roca, que beu de les fonts de les receptes de la seva mare, ara recollides al llibre 'La cuina de la meva mare', que podreu adquirir amb l'ARA dissabte i diumenge, 12 i 13 de maig, per només 9,95 euros.

La recepta: xai rostit al forn amb allioli negat

Fer el xai rostit al forn és possiblement la manera més fàcil de cuinar-lo, però no per això la menys gustosa, i és de les carns més utilitzades en moltes cultures. La carn de xai ha de ser tendra i suau de gust: "No ha de xaiejar", es diu popularment a pagès quan es fan les costellades acompanyades sovint amb allioli.

1. Peleu les patates i talleu-les a rodanxes d'un centímetre de gruix. Col·loqueu-les al fons d'una plàtera de forn i saleu-les.

2. Salpebreu l'espatlla de xai, feu-hi uns petits talls perquè la cocció sigui més regular i col·loqueu-la al damunt de les patates.

3.Amaniu-ho amb un bon raig d'oli i poseu-ho a coure al forn a 160 ºC de temperatura durant una hora i mitja aproximadament.

4.Mentrestant, prepareu un allioli negat, aixafant els alls pelats en un morter. Una vegada fets pasta, tireu-hi oli d'oliva i remeneu-ho.

5.A mitja cocció, gireu l'espatlla i afegiu-hi un raig d'aigua o brou perquè faci una mica de suc de carn. Aneu mullant amb aquest suc l'espatlla perquè no es ressequi.

6. Quan ho traieu del forn, afegiu-hi al damunt un parell de cullerades d'allioli negat i serviu-ho tot seguit amb les patates.

stats