ONZE DE SETEMBRE
Especials 01/09/2012

Més de 500 persones rememoren a la Conca de Barberà la Marxa de la Llibertat de 1976

Els participants recorren a peu els deu quilòmetres que separen Montblanc del monestir de Poblet en defensa de l'estat propi

Acn
2 min
Arcadi Oliveres i Àngel Colom, marxaires del 1976, han volgut assistir a l'acte

MontbLancMés de 500 persones participen aquest dissabte a la tarda a la Conca de Barberà en una caminada entre Montblanc i el monestir de Poblet per rememorar la Marxa de la Llibertat celebrada l'any 1976. Aquest és l'acte central a les comarques tarragonines de la Marxa cap a la Independència de l'Assemblea Nacional Catalana, que se celebra a deu dies de la gran manifestació de l'Onze de Setembre. Fa 36 anys, centenars de persones van recórrer prop de 300 pobles dels Països Catalans amb l'objectiu de reivindicar els drets nacionals. La marxa, però, va ser prohibida pel govern espanyol i va ser interrompuda a la plaça Major de Montblanc amb una actuació policial que es va saldar amb 123 detinguts. Aquest dissabte la marxa culmina el trajecte a peu entre la vila de Montblanc, l'Espluga de Francolí i el monestir de Poblet.

Fa 36 anys, centenars de persones, aplegades sota el lama "Poble català, posa't a caminar", van recórrer diferents punts dels Països Catalans amb l'objectiu d'accelerar el procés democràtic i reivindicar els drets nacionals. La marxa va rebre la solidaritat dels veïns dels 300 pobles per on va passar, però va ser prohibida pel govern espanyol, que va detenir un total de 123 persones. El 12 de setembre, la marxa va ser interrompuda a la plaça Major de Montblanc amb fortes càrregues policials i només uns quants van aconseguir arribar al seu destí, el monestir de Poblet.

Aquest dissabte, la comarcal de l'ANC a la Conca de Barberà ha reprès simbòlicament la marxa 36 anys després a la mateixa localitat on va concloure. La caminada s'ha iniciat pels volts de dos quarts de cinc de la tarda a la plaça Sant Francesc de Montblanc i, en el seu pas per la plaça Major, s'ha destapat una placa en record de la Marxa del 1976. L'acte s'ha celebrat amb l'objectiu de recordar el que va significar la Marxa de la Llibertat del 1976 i alhora fer créixer la consciència social per assolir un estat propi.

Enric Mercadé, coordinador de Conca per la Independència, ha destacat que la intenció és "fer un homenatge a aquells lluitadors per les llibertats nacionals, tot acabant aquella Marxa del 1976". A més, ha assegurat que és "imprescindible participar en aquesta, que ara és la de la independència".

La marxa compta amb l'assistència de dos antics marxants del 1976, l'economista i president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, i també Àngel Colom, actual secretari d'immigració de CDC i exlíder d'ERC. Després de passar per l'Espluga de Francolí i de recórrer els deu quilòmetres que separen Montblanc del monestir de Poblet, se celebrarà l'acte central amb la participació de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell.

stats