Líbia
Especials 17/03/2012

Mauritània deté el cap d'intel·ligència de Gaddafi

El Tribunal Penal Internacional acusa Abdul·lah al-Senussi de crims contra la humanitat comesos fa dècades i durant la revolta popular de l'any passat. Líbia demana l'extradició del detingut per jutjar-lo a Trípoli

Afp
2 min
Abdul·lah al-Senussi, cap d'intel·ligència de Gadaffi / REUTERS

NouakchottEl cap d'intel·ligència de Muammar al-Gaddafi, Abdul·lah al-Senussi, ha sigut arrestat aquest dissabte a l'aeroport de Nouakchott, la capital de Mauritània. Al-Senussi, de 63 anys, era el cunyat del dictador libi i era conegut per ser un dels seus col·laboradors més propers.

Acusat pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per crims contra la humanitat, Al-Senussi va fugir de Líbia quan el règim de Gaddafi va ser derrocat.

L'home ha sigut detingut la nit d'aquest divendres quan ha arribat a Nouakchott en un vol provinent de Casablanca, al Marroc, fent-se passar per ciutadà de Mali amb un passaport fals.

El detingut, conegut com "el carnisser", ha sigut conduït a una localitat propera a la capital però encara no se sap si les autoritats mauritanes el lliuraran al TPI perquè el jutgi a l'Haia.

Al-Senussi està acusat de ser responsable de perseguir opositors al règim entre els anys 80 i 90 i de la mort de 1.200 presoners polítics a la presó d'Abu Salim de Trípoli el 1996.

La justícia internacional va emetre una ordre d'arrest contra ell el 27 de juny de 2011 acusant-lo de ser "l'intermediari entre l'aparell estatal libi i les forces de seguretat", càrrec des del qual ha comès "morts i persecucions de civils que constitueixen crims contra la humanitat" des que va començar la revolta contra Gaddafi a mitjans de febrer.

Líbia demana l'extradició

El govern de Trípoli ha demanat a Mauritània l'extradició d'Al-Senussi per jutjar-lo a Líbia. "Aquest individu ha comès crims i massacres abans i després de la revolució", ha dit el ministre de Justícia libi, Khelifa Achour.

El portaveu del govern, Nasser al-Manaa, ha dit que "el govern libi està preparat per rebre Al-Senussi, tancar-lo en una presó i jutjar-lo en un procés transparent". A més, ha afegit que la sol·licitud per a l'extradició s'ha enviat a Mauritània a través de la Interpol.

El president francès, Nicolas Sarkozy, també ha demanat l'extradició del detingut perquè se'l condemni "a cadena perpètua per l'atac terrorista del 1989 contra l'avió UTA 772", que va causar 170 morts, entre ells 54 francesos.

El portaveu del Consell Nacional de Transició, que governa Líbia des de la caiguda de Gaddafi, ha pres nota de la petició de França, però ha insistit que Al-Senussi ha de ser jutjat pels delictes comesos al seu país.

stats