ECONOMIA
Especials 07/03/2012

Juan Roig: “Estic totalment d'acord amb la reforma laboral. Jo hauria anat encara més lluny”

El president de Mercadona vaticina que la crisi econòmica no acabarà fins que no es canvii la "cultura del balafiament" per la "cultura de l'esforç"

Salvador Almenar
2 min

ValènciaEl president de Mercadona, Juan Roig, ha presentat aquest matí el compte de resultats de la companyia valenciana. En l'exercici 2011 la cadena de supermercats va obtenir uns ingressos per vendes de 17.831 milions d'euros, un 8% més que en 2010. En l'única compareixença anual davant els mitjans de comunicació, Roig ha aprofitat per analitzar l'actualitat econòmica.

Responsables de la crisi:

"Els 47 milions d'espanyols som culpables de la crisi. Els polítics, els empresaris, els treballadors, els sindicats i els bancs. Tots hem contribuït a un sistema de corrupció, economia submergida, subvencions improductives, absentisme laboral injustificat i despeses supèrflues en el sector públic".

La solució per a la crisi:

"Que la crisi duri més o menys depèn que els espanyols canviem d'actitud. Cadascun ha de preguntar-se "què puc fer jo per Espanya?". El canvi d'actitud ve donat per un augment de la productivitat o per reduir el nivell de vida. Durant 15 anys hem estat vivint per sobre de les nostres possibilitats i ara cal recuperar la cultura de l'esforç".

Retallades socials:

"No estic a favor de les retallades perquè retallar significa, per exemple, apagar la llum. El que si que crec és que cal acabar amb el balafiament. Només així sortirem de la crisi".

Reforma laboral:

"Estic totalment d'acord amb la reforma laboral i, fins i tot, jo hauria anat més lluny. Cal afavorir als empresaris que són ells els que creen llocs de treball"

Pujada d'impostos:

"Em sembla una exageració els impostos que es paguen a Espanya, però hi ha un deute que cal pagar. Per tant, sóc partidari que paguem més els que més tenim. Si decideixen pujar l'IVA per millorar l'economia ho acceptaré, però sóc partidari de baixar tots els impostos."

Corredor Mediterrani:

"Quantes més infraestructures tinguem, millor. Si poguéssim tenir 10 corredors, millor que millor. Però ara el que cal veure és si tenim diners per pagar-los".

Absentisme laboral:

"Els espanyols tirem a les escombraries anualment 18.000 milions d'euros per gent que, podent anar a treballar, no va. A Espanya l'índex d'absentisme injustificat ronda el 6%. Si els organismes publiquessin aquestes xifres, a tots ens cauria la cara de vergonya."

Aposta per 2013:

"Si prenem mesures millorarem si no, no. Si em pregunten si es pot estar pitjor, els dic que sí"

stats