Primavera àrab
Especials 23/11/2011

Milers d'egipcis a Tahrir: "No ens movem, qui ha de marxar és l'exèrcit"

La plaça continua ocupada després d'una nit de rebuig a l'oferta dels militars d'accelerar la transició. La protesta es fa sense els principals partits egipcis, que han arribat a un acord amb la junta de Tantawi

Ara
2 min
Els manifestants es curen de les ferides a l'hospital de campanya instal·lat a Tahrir / AFP

BarcelonaMilers d'egipcis continuen ocupant la plaça Tahrir del Caire, malgrat l'oferta de la junta militar d'accelerar la transició a un poder civil. Després de quatre dies de protestes massives, que s'han saldat amb una trentena de morts i més de 1.500 ferits, els militars que governen el país des de la caiguda de Hosni Mubàrak a la revolució de febrer van acceptar dimarts de convocar eleccions presidencials al juliol.

La gent, però, no en té prou, i reclama que l'exèrcit abandoni el poder ja. Exigeixen la dimissió del mariscal de camp Tantawi, el cap de la junta militar, que era ministre de Defensa amb Mubàrak des de 1991 i va assumir el paper de cap d'estat des de la caiguda del dictador. Els enfrontaments entre els manifestants i la policia s'han succeït tota la nit, i els periodistes desplaçats a la plaça parlen d'una activitat constant d'ambulàncies.

La policia ha llançat gasos lacrimògens i bales de plom recobertes de goma contra els manifestants, la majoria joves, que els tiraven pedres. Alguns activistes han denunciat trets amb foc real per part de les forces de seguretat. També s'han produït enfrontaments a diverses ciutats del país, com Alexandria, Suez, Port Saïd i Assuan.

Els principals partits del país, inclosos els Germans Musulmans, no estan participant en la protesta, després d'haver arribat a un acord amb els militars per formar un govern de salvació nacional i avançar les eleccions presidencials al juliol de 2012. El nou govern substituiria l'executiu provisional nomenat per la mateixa junta militar, que va dimitir en protesta per la repressió.

Frustració

Les protestes van esclatar davant la lentitud de la reforma política i la resistència del Consell Suprem de les Forces Armades a cedir el poder a un govern civil, uns dies abans de les eleccions legislatives, que començaran el 28 de novembre. Els militars pretenien mantenir-se al poder fins al 2013 i van donar a conèixer un esborrany de constitució que els donava àmplies prerrogatives.

"We are not happy with this speech," a protester named Tamer Lokman told the BBC's Yolande Knell in Tahrir Square.

"It reminded us of those made by the former president, Hosni Mubarak when he didn't answer our demands," he said.

stats